"Nu är jag på banan igen"

I maj 2007 blev Lasse Arvidsson arbetslös. Efter drygt 30 år inom byggvaruhandeln stod han, vid 52 års ålder, utan jobb.- Att vara arbetslös är nästan som att bli omyndigförklarad, att hamna på dagisnivå, säger han.

trivs. Lasse Arvidsson fick i konkurrens med 200 andra jobbet som säljare på Visby Färgcenter i Visby.

trivs. Lasse Arvidsson fick i konkurrens med 200 andra jobbet som säljare på Visby Färgcenter i Visby.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-02-07 04:00
Nu har Lasse fått ett jobb. Efter drygt ett och ett halvt års arbetslöshet fick han en tillsvidaretjänst som säljare på Visby Färgcenter, i konkurrens med ett par hundra andra sökande.
- Nu är jag på banan igen och det känns naturligtvis jättebra. Och tiden som arbetslös har gjort mig en erfarenhet rikare. Jag har blivit betydligt mer ödmjuk och mindre gnällig, säger han.

Ingen handfast hjälp
Men samtidigt är han kritisk till det system som riksdag och regering har infört.
- Det lägger allt ansvar på den som är arbetslös. De första 300 dagarna när man går på a-kassa får man ingen handfast hjälp av arbetsförmedlingen. Det känns som om de inte har tid med en, att det är upp till en själv att fixa ett jobb. Man sitter på sin kammare och tycker synd om sig själv. Man är nästan rättslös. Arbetsförmedlingen pekar med hela handen och bestämmer vad man ska göra. Gör man inte som de säger så får man inga pengar
Lasse sökte åtskilliga jobb under sin tid som arbetslös. I början var självförtroendet gott och han tänkte att det fixar sig nog snart. Med den stora erfarenhet han hade borde det inte vara så svårt att hitta ett nytt jobb.
- Men ju längre tiden gick, desto mer tappade man självförtroendet. När man fått avslag på ansökningar 50 gånger känns det ganska hopplöst. Många arbetsgivare tycks helst vilja ha någon som är 25-30 år och har 40 års arbetslivserfarenhet. Jag har sanslöst med erfarenhet, men dåligt med formell utbildning.
Att arbetsgivare ofta väljer någon yngre tror Lasse till viss del beror på rädsla.
- Är man lite äldre och erfaren har man kanske synpunkter, är kanske inte så bekväm alla gånger. Anställer man en person på 20-25 år så är hon eller han ofta formbar på ett annat sätt.
Självförtroendet och självkänslan är sällan på topp hos den som är arbetslös en längre tid.
- Jag har lyckats hålla näsan över vattenytan. Jag är engagerad i mycket annat. Jag är med i styrelsen i Hyresgästföreningen på Gotland och jag har varit med och bildat boföreningen på Kakelugnsgatan på Terra Nova, så jag har haft att göra. Men visst har jag haft mina stunder.
Ekonomiskt är det kännbart att bli arbetslös. För Lasse som har en hustru som tjänar hyfsat har det gått, även om det inneburit en del eftergifter.
- Som ensamstående måste det vara skittufft, konstaterar han.
Efter 300 dagar med a-kassa fördes Lasse över i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin. Den är 450 dagar. Arbetsförmedlingen har ett avtal med det privata företaget KFG, Kompetens- och förändringsgruppen, om att de som är klara att ta ett jobb då ska få stöd och hjälp där i upp till 150 dagar.

Lång väntan
- Jag började på KFG i juli förra året. Där fick vi bland annat lära oss att skriva vårt cv och ett personligt brev till jobbansökningar. Det känns sjukt att behöva vänta i 300 dagar på det, det borde man ha gjort dag ett.
- KFG är ingen myndighet, verksamheten är mer stöd och coaching. För min del var det perfekt. Jag var där ett par dagar i veckan och det bästa var att jag fick träffa andra i min situation. Det betydde mycket att kunna prata med dem, testa idéer. När det gäller att få ett jobb är det ju många bitar som ska falla på plats, det är ungefär som att köpa en lott. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, menar Lasse.
En dag såg han annonsen, Visby Färgcenter sökte en säljare.
- Annonsen var klockren, tyckte jag. Jobbet passade verkligen mig, jag hade ju jobbat med golv, tapeter, färg och kakel.

Glädje och chock
Strax före nyår ringde de och berättade att Lasse fått jobbet, i konkurrens med 200 andra.
- Det blev nästan en chock, och det tog någon dag innan det ramlade in, skrattar Lasse.
Den 12 januari började han sitt nya jobb. Han trivs med kontakten med folk, och han gillar att sälja.
- Jag tror att arbetsgivare behöver tänka om, inte vara rädda för att anställa lite äldre. Det handlar inte bara om att vi har stor arbetslivserfarenhet, det ger också andra effekter. Jag har ju till exempel ett mycket stort kontaktnät, något som jag är övertygad om kommer att ge min arbetsgivare en del nya kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om