Nu är Gotsam på G
Det har varit lite trögt i starten, men nu är Gotsam på gång på allvar.Om ett par veckor börjar inflyttningen i den gröna trevåningsbyggnaden vid polishuset. Och i mitten av november kommer de sex myndigheter som är med i projektet att ha sin första gemensamma övning.
Samarbete förekommer naturligtvis redan när det händer något allvarligt, men genom att vi finns i samma hus och har ett vardagssamarbete så tror vi att det kan bli betydligt mer effektivt, säger projektledaren Åke Fagelberg.
<span class='mr'>Negativa konsekvenser</span>
Länsstyrelsen på Gotland, Gotlands kommun, polisen, kustbevakningen, försvaret och Sjöfartsverket är de som ingår i projektet. Tidigare fanns tullen med, men den har inte längre någon verksamhet på Gotland. Risken finns nu också att försvaret lämnar Gotland.
Det får naturligtvis negativa konsekvenser. Samtidigt gör det att Gotsams betydelse ökar, menar Åke Fagelberg. Manskap och utrustning försvinner i så fall från Gotland, men då måste vi se till att de resurserna finns att få hit snabbt vid en kris.
Gotsam startade i mars 2002. Varför har det inte hänt mer på ett och ett halvt år?
Vi har haft det jättekämpigt. Men det beror inte på myndigheterna som deltar. Deras vilja är oerhört stor, alla älskar projektet. Det är sex myndigheter under fyra departement, byråkratin har varit besvärlig. Det är de olika regelverken för militär och civil verksamhet som det varit svårt att hantera. Gotsams uppgift är att titta närmare på regelverken och se om det finns något i dem som utgör hinder för en bra samverkan vid krishantering.
<span class='mr'>Regeringens beslut</span>
Dessutom har frågan kring gemensamma lokaler tagit mycket tid och kraft. Efter att ha utrett lokalisering på fyra platser var det i princip regeringen som beslutade att det ska ligga i direkt anslutning till polishuset. Och där står det nu. Gröna moduler som tidigare tjänstgjort som skola har satts ihop på bredden och höjden till ett hus på 900 kvadratmeter. De är inhyrda från ett fastlandsföretag. Utvändigt är huset inte särskilt vackert, men invändigt är det fräscht och ljust. Än så länge står de flesta rummen omöblerade och hantverkare lägger nu sista handen vid det invändiga arbetet.
Det här är ett säkerhetsklassat hus så när hantverkarna är klara kommer Säpo för att "svepa" lokalerna och kontrollera att det inte finns några mikrofoner eller annat som inte ska vara här. Det är rutin att man gör det.
<span class='mr'>Dygnet runt</span>
Inpasseringskort för de behöriga och inskrivning med personnummer för besökare kommer det att bli. I huset kommer bland andra operativa chefer vid de sex myndigheterna att sitta.
Huset kommer att vara bemannat dygnet runt. 30 procent av byggnaden kommer enbart att användas vid större övningar och krissituationer då man behöver ta in extrafolk.
I ledningsrummet, som ska utrustas med mycket teknik som underlättar arbetet, ska man samlas vid kriser.
Åke Fagelberg tror mycket på det informella vardagliga mötet, att militära och civila representanter tar en fika och pratar, lär känna varandra och vinner förtroenden. Utifrån detta kan formella metoder utvecklas till en mer effektiv krishantering med högre kvalitet än i dag. Att man till exempel gör en gemensam omvärldsanalys istället för var sin.
<span class='mr'>Arbetsplats för 80 personer</span>
Snart kommer ytterligare ett hus i anslutning till Gotsamhuset. Här ska Sjöcentralen flytta in. Ungefär 30 personer kommer att ha sin arbetsplats i de båda husen.
Projektet har fått 35 miljoner kronor för en femårsperiod. Plus tio miljoner till Sjöcentralen. I december 2007 ska regeringen besluta vad som ska hända med Gotsam när projekttiden är slut.
Antingen tycker de att det är ett suveränt projekt som blir nationellt. Mer troligt är kanske att det blir ett regionalt samarbete som följs av flera i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!