Nu är elbilssatsningen igång

På tisdagen invigdes projektet Elbilslandet Gotland. Ön är nu laddboxtätast i hela Sverige med omkring 20 olika laddningsstationer från norr till söder.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård var med och invigde projektet vid Visby gästhamn.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård var med och invigde projektet vid Visby gästhamn.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-06-17 13:58

Bakom projektet Elbilslandet Gotland står företaget Solkompaniet. Ekonomiskt stöd har man fått från flera håll, bland annat från Energimyndigheten, Vattenfall och Destination Gotland.

– Det här är ett initiativ för att få igång elbilsanvändandet. Regeringen har ett mål att Sverige 2030 ska ha en helt fossiloberoende fordonsflotta, och det här tror vi är ett steg på vägen, säger Jon Malmsten, projektledare för Elbilslandet Gotland.

Projektet går ut på att turister som kommer till ön kommer att kunna hyra elbilar vid bland annat flygplatsen och Visby gästhamn. En annan del i projektet är att ett 20-tal laddningsstationer placerats ut vid turistmål från Fårö i norr till Sudret i söder.

– Vi tror att hyrmarknaden är bra att börja med eftersom det är en mindre tröskel att hyra en elbil än att köpa en, säger Jon Malmsten.

– Att hyra en elbil kommer att kosta ungefär lika mycket som att hyra en vanlig bil, men "soppan" är ju gratis efter det

Han säger att Gotland är tacksamt ur elbilssynpunkt, och det var just därför man valde att sjösätta projektet här.

– Det finns många besöksmål, mycket turister på sommaren och dessutom är det korta avstånd.

Ett flertal olika typer av bilar kommer att finnas att hyra. Den minsta kan köra omkring 5-7 mil på full tank, och den största mellan 15 och 20 mil. Vid laddning kommer man cirka 2,5 mil per timme som sladden sitter i.

– Det finns de som tycker att räckvidden är ett problem, men man ska veta att 80 procent av bilresorna som görs i Sverige är under fyra mil, säger Jon Malmsten.

Vad är den största utmaningen när det gäller att övertyga folk om att elbilarna är framtiden?

– Den största utmaningen är att få in folk i bilarna. Vissa i den äldre generationen kan vara lite skeptiska, men så fort de har satt sig i bilen brukar det vända snabbt. Bilarna är helt tysta, och har dessutom en piggare accelaration är vanliga bilar.

Projektet kommer att utvärderas tillsammans med Energimyndigheten efter sommaren, med förhoppning om en fortsättning även nästa sommar.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur det här tas emot, säger Jon Malmsten.

Se karta över samtliga laddstationer på ön HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om