"Nu är det dags att agera i Vall"
De boende i Vall som drabbats av kreosot i dricksvattnet måste få kommunalt vatten framdraget. Det kräver miljö- och hälsoskyddsnämnden.– Det handlar om människors liv och hälsa, säger Mats-Ola Rödén (fp), nämndens ordförande.
Foto: Tommy Söderlund
Bad om hjälp 2004
Redan hösten 2004 bad fastighetsägarna tekniska nämnden om hjälp att få fram vatten till hushållen, men fick då avslag på sin begäran.
- Nu är det dags för oss att agera, inte bara reagera, säger Mats-Ola Rödén, som väntar sig att tekniska förvaltningen skyndsamt drar fram kommunalt vatten till de drabbade hushållen.
Nämnden kommer vid sitt oktobermöter att bestämma hur lång tid tekniska förvaltningen får på sig att lösa problemet, samt hur mycket vite förvaltningen riskerar om de inte håller tidsgränsen.
Överklagade inte
För snart tre år sedan begärdes Sylve Jakobsson, arvtagare till Södervägs brädgård, på 11 miljoner kronor i saneringskostnad av kommunen.
Det var första gången i Sverige som en enskild arvtagare krävdes att betala för miljöskador från en industri. Skador som dessutom låg 40 år tillbaka i tiden.
Miljödomstolen dömde tidigare i år till Sylve Jakobssons fördel. Kommunen valde att inte överklaga beslutet.
Ta sitt ansvar
Istället sätter miljö- och hälsoskyddsnämnden nu hårdare press på Naturvårdsverket, som vägrat betala ut statliga pengar till saneringen, så länge inte ansvarsfrågan är klarlagd.
- Är det alls juridiskt möjligt att kräva dödsboet på pengar för saneringen? Om inte är det hög tid att Naturvårdsverket tar sitt ansvar, säger Rödén.
Naturvårdverket besökte nyligen Gotland och sade sig då vara villiga att betala saneringen av vattnet, trots att frågan om dödsboet kan hållas ansvarigt för miljöbrottet inte är utrett.
En delseger
Mats-Ola Rödén ser detta som en delseger, men förvånas ändå över verkets resonemang:
- Vattnet är ju förorenat därför att marken är det. Att bara sanera vattnet räcker inte, det måste vi få Naturvårdsverket att acceptera.
Borde ha pressat direkt
Sylve Jakobsson tycker att kommunen borde ha pressat staten på saneringspengar från början.
- Staten tar ju ansvar för många andra förorenade områden i landet, områden som tillhör företag mycket större än Södervägs brädgård, säger han.
Som GT berättade i förra veckan har ett 10-tal nötkreatur dött i en hage vid Kysings i Vall, drygt en kilometer från den före detta inpregneringsanläggningen.
Koppling till Kysings?
- Vi kan inte spekulera. Vi har ingen aning om det berodde på gifter från Södervägs brädgård, men om det finns en koppling är situationen än mer akut, säger Mats-Ola Rödén.
Nyligen togs nya vattenprover ur brunnen vid Kysings, eftersom de tidigare proven troligen inte togs på rätt sätt, uppger miljö- och hälsoskyddskontorets chef Per-Eric Edlund.
Provsvaret väntas vara klart om två veckor.
- Vi är mycket nyfikna på resultatet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!