Nu är cykeln i hela centrum

För drygt ett år sedan rankade Cykelfrämjandet 17 kommuner efter sin cykelvänlighet.
För Gotlands del blev det bottenbetyg och skarp kritik - men nu är åtgärder på gång, om än i maklig takt.
- Problemet har varit att cyklandet inte varit en del av samhällsplaneringen, säger Robert Hall, ordförande i Cykelfrämjandets Gotlandskrets.

<7GT_Bildrubrik>Full fart</7GT_Bildrubrik>. - Jag är nöjd med cykelvägarna, men undviker de mest trafikerade gatorna, säger Ragnhild Hedbom.

<7GT_Bildrubrik>Full fart</7GT_Bildrubrik>. - Jag är nöjd med cykelvägarna, men undviker de mest trafikerade gatorna, säger Ragnhild Hedbom.

Foto: Linda Berglund

Gotland2012-03-06 04:00

Cykelsemester på Gotland må vara ett begrepp, men cykelpolitiken sågas rejält av intresseorganisationen Cykelfrämjandet. Det är nu ett år sedan man pekade ut en rad brister på Gotland; få cykelbanor utanför Visby, lite pengar till nysatsningar och noll kronor till information om cykelvägar.

- Problemet är att man har tagit ställning för bilen och mot alla andra trafikslag i sin planering, säger Robert Hall.


Cykelfrämjandet kritiskt
Efter Cykelfrämjandets sågning av Region Gotlands cykelvänlighet så antog regionfullmäktige ett förslag om bättring, det var i maj förra året.

- Samhällsbyggnadsförvaltningen ska nu få en cykelsamordnare, en person som har ett övergripande ansvar för cykelfrågor, säger Matias Swartling (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Man ska också planera bättre för cykling och när busstationen i Visby byggs om ska det finnas möjligheter att låsa in sin cykel och hjälm i ett skåp innan man kliver på bussen. Man ska också kunna göra så vid färjeterminalen i hamnen.

Det nyss antagna förslaget om p-avgifter i Visby har kritiserats för att öka de korta bilresorna i staden. Många innerstadsbor är vana vid att ständigt parkera om bilen för att undgå böter.

- Vi vill lösa det problemet med förlängd boendeparkering, till exempel vid Coop Forum och vid Kaisarn. I dag får man stå två dygn, men den tiden bör förlängas till fem eller sju dygn, säger Matias Swartling.


Ökad cykelvänlighet
Boendeparkeringen kostar i dag 200 kronor per månad. Det här är dock ett förslag som rör framtiden.

- I sommar kommer det inte att bli någon ökning av tiden för boendeparkering, säger Matias Swartling.

Regionen vill också förbättra möjligheterna att cykla till busshållplatserna på landet, förbättrade möjligheter att låsa sin cykel planeras, men som med mycket annat som kretsar kring ökat användande av cykeln på Gotland - det ska ske någon gång i framtiden.

Visste du det här?

Vissa elmotordrivna fordon definieras som cyklar enligt lagen. För elcykel gäller att motorn endast ska förstärka kraften från tramporna och inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h.

En cykel som framförs i trafiken måste alltid ha ringklocka och broms. I mörker ska dessutom cykeln vara försedd framtill med strålkastare eller lykta som ger vitt eller gult ljus, en baklykta med rött ljus samt godkända reflexer.

Sedan 2005 måste barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade. Personer över 15 år får skjutsa ett barn under tio år på cykel och personer över 18 år får skjutsa två barn under sex år. Sparkcyklar och trehjulingar för små barn definieras i lagens mening inte som cyklar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om