Nu är Brunns hemma för Lena
När Lena Hejdenberg ser ut genom de stora fönstren i kökets burspråk känner hon att hon är mitt i naturen.Ibland har räven sitt stråk där, fåglarna flyger förbi och deras kvitter hörs ända in. Alldeles utanför glasrutan spirar det snart i kryddträdgården bara vårvärmen kommer.
Flyttningen var väl genomtänkt. Det hölls ?familjeråd? under en fjortondagarsresa till Portugal, alla var överens.
Lenas man Göran Pettersson kommer från Havdhem och det var när hans morbror Bert Hallbom avled och någon skulle ta över hans lilla gård som flyttningen blev aktuell. Gården är också Görans mammas föräldrahem.
Byggföretag
Nu är Brunns hemma för hela familjen. Göran har nyss startat eget byggföretag, dottern Ida går musiklinjen på Donnergymnasiet och bor i stan i veckorna, sonen Linus går högstadiet i Hemse och studerar också musik. Äldste sonen Tomas Jansson är utflugen sedan många år och bor i stan.
- Så har jag också fått lilla barnbarnet Jonathan, en bonus i livet, säger Lena.
Hon är en positiv kvinna med antroposofiska tankar.
- Jag har vart antroposof ända sen jag föddes, säger hon. Jag är född på landet, i Hejnum, jag är van att ta vara på allt och se hela människan, inte bara huvudet.
Muskelsjukdom
Lena drabbades för en del år sedan av muskelsjukdomen fibromyalgi, hon tror den utlöstes av en arbetsskada. Värken vandrar i kroppen, håller henne vaken på nätterna, gör att hon inte kan planera från en dag till en annan, och kan därmed inte ha ett fast arbete.
Ser inte sjuk ut
- Jag ser ju inte sjuk ut, säger hon. Men folk runt mej vet om min sjukdom så underlättar det genom att jag umgås med glatt folk, kan sätta mig ner och vila efter att ha varit igång någon timme.
Hon blir något dyster när hon talar om läkare som har svårt att förstå sambandet mellan kropp och själ och hon tycker inte om att det i hennes sjukjournal står ?vägrar medicin?. Hon har andra värderingar och har förklarat att hon inte tror på den sortens medicin utan mer på naturläkemedel.
Välkomnande färger
Hennes antroposofiska tänkande går igen i inredningen av hemmet med välkomnade färger och naturmaterial och många runda hörn som man inte kan springa i och göra sig illa på. Och med ?egen? byggmästare i familjen går samarbetet lätt.
Många minns Lena då hon i början av 1990-talet ledde aktioner för bättre löner för dagbarnvårdare och tog initiativet till idémässan för samma yrkesgrupp.
Musikintresse
Under sin tid som dagbarnvårdare och även vid många andra tillfällen har hon haft både nytta och nöje av sitt stora sång- och musikintresse.
Hemma i Hejnum sjöng och spelade hela familjen och mellan 1968 och 1973 var Lena med i tjejorkestern Dreamgirls som spelade dansmusik.
- Vi var en av två tjejorkestrar i landet och den enda som spelade dansmusik, säger hon. Snart skall vi ha andra återträffen efter att Dreamgirls slutade.
Dreamgirls
Dreamgirls var, förutom Lena, även Anna-Karin Svensson, Visby, Mona Jakobsson (tidigare Nilsson) Enköping, och Inga-Lilla Hinas, Visby.
Nu är Lenas dotter Ida med i ungdomsbandet Le Chanté, Linus har frivillig musikundervisningen och maken
Göran har byggt sin egen nyckelharpa som han spelar på.
Friskvårdsprojekt
Lena kämpar vidare, engagerar sig i friskvårdsprojekt i Eke så ofta hon orkar och emellanåt gör hon ?demo?, det vill säga har provsmakningar med mera, för Labans bröd.
Just den här veckan är det lite extra som skall göras vid Brunns. För på fredag fyller Lena 50 år - hon och hennes mamma har förresten samma födelsedag - och skall ha öppet hus i bygdegården på lördag. Släkt och vänner från fastlandet har redan börjar komma.
Goda vänner står för mat och bakning och maken Göran gör schwarzwaldtårtor med valnötter hemifrån Hejnum.
Så blir det läckra smörkransar, gorån och pariservåfflor till kaffet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!