Nu är ämbetet på plats

Kulturministern deltog vid invigningen av Riksantikvarieämbetets nya lokaler i Visby. -  Jag önskar er lycka till av hela mitt hjärta, sa Lena Adelsohn-Liljeroth.

Gröna mattan. En snårig väg till Riksantikvarieämbetet verkade många tycka. Gästerna fick   helt enkelt motas upp på välkomstmattan.

Gröna mattan. En snårig väg till Riksantikvarieämbetet verkade många tycka. Gästerna fick helt enkelt motas upp på välkomstmattan.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-10-10 04:00
Mer än 400 inbjudna kom till den högtidliga invigningen av Riksantikvarieämbetets nya lokaler i Visby i går. Invigningen inramades av suggestiv slagverksmusik komponerad av Johan E Andersson, framförd på överblivna och bearbetade rör och armeringsjärn från byggarbetsplatsen. Firandet fortsatte med saffranspankaka och senare på kvällen serverades gotlandsproducerad mat till gästerna.
Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (m) kom på förmiddagsbesök, men ändrade planerna och stannade över invigningen.
Hon lyfte i sitt invigningstal kulturarvet som ett av regeringens viktigaste prioriteringsområden. Kulturministern har tidigare tydligt tagit avstånd mot utlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet till Gotland. Vid invigningen valde hon att sätta punkt och gå vidare.
-  Det är inte någon hemlighet att jag har varit en stark kritiker till Gotlandsflytten. Men nu ser vi framåt - och jag vet att det här huset och verksamheten har otroliga inneboende möjligheter, sa Lena Adelsohn- Liljeroth.
Personal från Stockholm, gotländska medarbetare, politiker och andra speciellt inbjudna hälsades välkomna av riksantikvarie Inger Liliequist.
-  Det här är en historisk dag för Riksantikvarieämbetet, sa Inger Liliequist.

Nya uppgifter
29 anställda har följt med från Stockholm. Ett 80-tal av Riksantikvarieämbetets cirka 400 medarbetare arbetar nu i de nya lokalerna på Gotland. Efter beslutet om flytten 2005 har myndigheten arbetat med att forma verksamheten till den bästa möjliga för placering både i Stockholm och på Gotland. Ett uppdrag som inte varit enkelt, men som nu närmar sig en bra lösning, enligt Inger Liliequist.
-  Nu är flytten genomförd och vi är beredda på att ta oss an nya uppgifter. Jag tror det här fantastiska huset som väl anpassats till vår verksamhet kommer att inspirera och ge energi till nya tankar och samtal. Dessutom ska det bli spännande att möta våra grannar Riksutställningar, vi ser dem som idérika och inspirerande kollegor, sa Inger Liliequist.
Arkitektkontor Johan Celsing har ritat Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars nya hus på A7-området.
Arkitekturen prisas av Betongvaruindustrin och under invigningen avtäcktes en skylt till Johan E Anderssons "Betongfanfar". Över 100 personer har medverkat i bygget av huset, med Peab som huvudentreprenör. Nordisk renting AB är byggherre och affärschef Ian Harcourt tackade för gott samarbete med Riksantikvarieämbetet.
-  Nu lämnar vi över till er och hoppas ni ska vara stolta, sa Ian Harcourt.
På förmiddagen var lokala politiker och företrädare inbjudna för att träffa kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och riksantikvarie Inger Liliequist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om