Nordkalk varslar 55 av sina 72 anställda på Gotland. Orsaken är det stora osäkerheten kring tillstånden för den nya täkten i Bunge samt förlängningen av befintligt tillstånd för täkten på Klinthagen.
– Det här kan vi tacka våra miljövänner för, sade bolagets huvudskyddsombud, Jörgen Pettersson, till helagotland.se strax efter att varselbeskedet kommit.
Nu får han svar på tal från Daniel Heilborn, som var en av dem som engagerade sig för att stoppa Nordkalk från att bryta kalk i Bunge.
– Det är självklart jättetråkigt att det varslas, men samtidigt är det en ohållbar situation. Den storskaliga brytningen av kalk som bolaget vill syssla med är inte hållbart i längden, säger han.
– Det jag har kämpat för är att vi ska ha fortsatt bra dricksvatten här på Gotland. Får vi en sämre vattenförsörjning så är det fler jobb som hotas än i det här fallet. Utan vatten på ön är det svårt att driva någon form av verksamhet överhuvudtaget.
Att det skulle vara de som Jörgen Petterson kallar för "miljövännernas" fel att Nordkalk nu tvingas varsla tre fjärdelar av personalen på Gotland håller Daniel Heilborn inte med om.
– Jag ser det snarare som att det är bolaget som varit väldigt naivt. Det här är deras ansvar.
Bolagets ledning hoppas fortfarande att den pågående rättsprocessen kring kalkbrytning i Klinthagen och Bunge får positiv utgång och att man ska kunna dra tillbaka varslen.