- Det här presenterades redan för tre år sedan och har legat som en del och ett förslag i domstolsförhandlingarna som pågår, säger Eva Feldt som är kommunikationsansvarig på Nordkalk.
Förslaget bygger på att Nordkalk skall avsätta en del av intäkten per bruten sten till en fond som ska gå till regional utveckling av norra Gotland.
- Till en början var tanken att säkra sysselsättningen på norra Gotland tills brottet är färdigbrutet. Men vi kan ju se också att behoven kan förändras, och att kanske en del av fonden kan gå till utbildning för företag att komma igång. Tanken är att det ska generera sysselsättning och året-runt-jobb på norra Gotland.
Hur mycket vill ni avsätta?
- Det är inte beslutat ännu. Men vi beslutar om det i samband med att brytningen sätts igång i december 2013. Vi kommer att avsätta pengar efter brytvolym. Efter 25-30 åren när brytningen är avslutad så har vi en fond att jobba utifrån.
Det kan ju bli en enorm summa?
- Ja det kan det bli absolut, men som sagt var storleken hamnar är inte riktigt beslutad ännu. Men det kommer att beslutas i god tid innan täkten tas i bruk.
Har ni gjort något liknande någon annanstans?
- Nej, det har vi inte. Men inom brytningen av andra mineraler så finns ju mineralbrytningslagen där man avsätter någon promille på liknande sätt. Det är väl därifrån idén kom från början.
Fonden går till boende på norra Gotland, var går gränsen?
- Det har vi inte preciserat ännu.
Vem skall vara med i uppbyggnaden av fonden?
- Det är ju inte helt klart vilka representanter det blir. Jag kan tänka mig att det blir en grupp från regionen så att man tillsammans kan diskutera vad som är lämpligast. Det är ett förslag från vår sida som skall beslutas tillsammans med länsstyrelsen, säger Eva Feldt.
Kan det bli så att ni betalar ut pengar tidigare?
- Det tror jag inte utan det här är för att garantera sysselsättningen när brottet är färdigbrutet.