Nordkalk vill borra sex nya hål i Bunge

Nordkalk vill göra fler provpumpningar och laserscanna den planerade täkten i Bunge. Allt för att förmå länsstyrelsen och andra tveksamma remissinstanser att ändra sina nej till brytning.

Gotland2007-03-17 06:00
Länsstyrelsen och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd har, som bekant, sagt nej till Nordkalks begäran om att få bryta en ny kalktäkt i Bunge-området. Kommunstyrelsen och tekniska nämnden har inte tagit ställning. Alla anser de att Nordkalk inte tillräckligt kunnat visa att en ny täkt inte negativt kommer att påverka grundvattnet på norra ön. Vattenfrågan är alltså inte tillräckligt väl utredd, menar många remissinstanser.
- Eftersom länsstyrelsen yttrat sig negativt och inte tycker att vi gjort tillräckligt för att undersöka vattensituationen vill vi göra det nu. Vi vill ju inte skada vattnet, säger Nordkalks projektledare för Bungetäkten, Nils Kattilavaara.

Laserscanna området
Nordkalk vill borra sex nya undersökningshål samt använda ett befintligt hål, i det planerade täktområdet. Om det har företaget haft ett samrådssamtal med länsstyrelsen.
- Dessutom vill vi laserscanna hela området för att ta reda på hur ytvattenströmmarna går. Och vi vill använda georadar för att kontrollera hur sprickbildningen i berget ser ut. Det har vi inte tidigare gjort, säger han.
Nils Kattilavaara säger att företaget gör det här för att övertyga de tveksamma remissinstanserna.
- Vi vill att Gotlands kommun ska veta att de visst kan använda Bäste träsk i framtiden som vattentäkt.
Remisstiden för yttranden över Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning gick ut i februari. Ärendet ligger i miljödomstolen i Stockholms tingsrätt. Ordförande är rådman Mikael Hagelroth. Han säger att processen i miljödomstolen skiljer sig från de civilrättsliga processerna.

Skyldighet att lyssna
- Här är det friare, det handlar mer om förhandlingar för att hitta bra lösningar. Nordkalk har i detta ärende en skyldighet att lyssna till myndigheterna och försöka reda ut sådant dessa kritiserar.
Nya papper, nya experter kan leda till nya ställningstaganden för remissinstanserna. Nya provresultat och eventuella analyser kommer att skickas ut från miljödomstolen.

Domstolsförhandlingar
Den 20 april är det meningen att Nordkalk ska svara domstolen på alla remissyttranden. Någon gång i oktober tror Mikael Hagelroth att domstolsförhandlingarna kan börja. Om inte Nordkalk dessförinnan kunnat presentera till exempel nya vattenanalyser, för då kan förhandlingarna skjutas upp. Och om inte regeringen lägger sig i, innan dess.
För ett par veckor sedan fick nämligen regeringen, via miljöminister Andreas Carlberg, ärendet om Bungetäkten på sitt bord. Regeringen kan välja att själv ta ställning i frågan eller låta domstolen avgöra den. På miljödepartementet hälsar man att regeringen funderar just nu.
Om regeringen tar sig an frågan handlar det om en prövning av tillåtligheten för täkten, kontra miljöhänsynen.
- Om regeringen säger nej till tillåtlighet är ärendet avgjort. Om den säger ja får miljödomstolen ta hand om de mindre ärendena som villkor för buller och annat, säger Mikael Hagelroth.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om