Nordkalk: Respektera domen

Eva Feldt, tillförordnad kommunikationschef på Nordkalk, skriver i ett debattinlägg att mark - och miljööverdomstolens beslut att tillåta kalkbrytning i Bunge måste respekteras.

Gotland2012-08-03 08:17

"Hade rätten ansett att risker för vattnet förelåg, hade något tillstånd inte beviljats. De krav som ställs på kvaliteten i det vatten vi släpper ut, är högre och renare än vanligt dricksvatten som finns i kranen", skriver hon i debattinlägget som skickats ut till media.

- Det vi menar är att domstolens utslag måste respekteras. Miljöaspekterna har prövats och de har kommit fram till att det inte föreligger något hot mot exempelvis vattnet. Nu måste domen respekteras och de protestaktioner som vi sett få ett slut, säger Eva Feldt till helagotland.se och fortsätter:
- Tillåtelsen att starta projektet har redan prövats av Högsta Domstolen 2009. Det domslut som kom i juli handlade om villkoren och verkställdheten i avtalet, och de delarna föll också till vår fördel. För oss är den här processen över nu och det måste accepteras. Den här processen har pågått i sju år nu.
Men 15 överklaganden har registrerats, det måste väl ni respektera?
- Ja, vi har självklart respekt för den rättsordning som finns, men det handlar inte om tillståndet utan om verkställdheten och villkoren.

"Osannolikt att HD tar upp det"

Naturvårdsverket menar att det har begåtts fel i rättegången, och Region Gotland har framfort protester mot att domen inte kan garantera villkor för säkerställning av grundvattnet, och hur efterbearbetningen ska gå till.
-  Det är deras åsikter som de självklart har rätt till, men det är inget nytt och har redan behandlats av domstolen. Att Högsta Domstolen ska göra en annan bedömning av de sakerna och pröva dem på nytt bedömer vi som ytterst osannolikt, fortsätter Eva Fäldt.

Prövning av EU-rätten

Isabell Enström, ordförande för Miljöpartiet på Gotland, menar att det visst är befogat att överklaga Mark - och miljööverdomstolens dom till Högsta Domstolen.
- Det handlar bland annat om att pröva om det strider mot de regler som finns inom EU. Jag förstår att Nordkalk vill fortsätta med arbetet, men frågan är komplicerad och inte så enkel. Man kan absolut ifrågasätta om bland annat vattentäckerna skyddas tillräckligt mycket, det anser ju även tunga instanser som Naturvårdsverket. Att detta har fortgått i sju år är ingenting mot vad det innebär om vattnet på Gotland blir förstört för all framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om