Debatten har varit het kring kalktäkten i Bunge.
För att råda bot på det bjöd Nordkalk in till ett öppet seminarium på måndagskvällen.
- Den är juridiskt komplicerad, och många har åsikter.
På seminariet på Wisby Strand fanns Nordkalks Håkan Pihl på plats för att informera och försöka reda ut de frågetecken som finns. Moderator Tomas From ,vice vd på SweMin, som inledde med att välkomna alla åhörare.
- Det är skojigt att se att så många slutit upp kring detta viktiga ärende.
Vatten och sten
Tidsschemat på Wisby Strand är späckat med ett mastigt program som moderatorn är noga med att hålla. Föredrag hålls av Håkan Pihl, projektledare för Bunge, som bland annat pratar om rättsprocessen kring Bungetäkten. Därefter tar Sven Folin vid om vattnet, och Erik Lindblom om naturvärden. Gabriella Hammarskiöld kommer att informera om boendemiljön innan frågestunden tar vid.
Håkan Pihl berättade vid 19-tiden om Bungetäkten och den rättsprocess som pågått. En process som både varit långdragen och tung, säger han.
- Under fjolåret skrevs det mycket där många hade skarpa åsikter. Vi kände att vi ville veta mer nyanserat vad det handlade om, och genomförde därför en demoskopundersökning.
De flesta är positiva
Sammanlagt 570 intervjuer gjordes med gotlänningar. Håkan Pihl redogjorde för undersöningen på Wisby Strand.
På frågan hur viktig stenindustrin är för Gotland svarade 37 procent att den är mycket viktig. 44 procent tycker att den är ganska viktig och 14 procent tycker att den är mindre viktig. Sex av tio är postiva eller neutrala till kalktäkten i Bunge, och fyra av tio negativa.
- Mycket har sagts och vi har lyssnat, frågat och observerat. Nu vill vi berätta vår syn, säger koncernchef och vd Bertel Karlstedt, och visade en karta över Nordkalks produktion.
- Kalken är ytterst central och behövs. Nu vill vi dela med oss och förse er med information om Bungetäkten.
Dags igen på tisdagen
Även på tisdagen kommer ett seminarium att hållas om "Kalk, vatten, jobb och natur" på Wisby Strand. Då i regi av Högskolan på Gotland. Medverkar gör bland andra Joanna Cornelius, miljöjurist från Naturskyddsföreningen, Folke Tersman professor i praktisk filosofi från Uppsala universitet och Mikael Nilsson, ombudsman för LO-distriktet på Gotland.