Nord Stream förklarar planerna

- Den ryska marinen har inga fartyg som kan lägga ned gasledningar. Varför skulle de anlitas till det?

Gotland2006-12-01 06:00
Dirk von Ameln, projektledare vid Nord Stream, som ska bygga den rysk-tyska gasledningen ser lätt road ut. Han är i Visby för att förklara planerna med gasledningen i Östersjön.
På presskonferensen fick han frågan om det är sant att ryska Östersjöflottan ska lägga ut gasledningen i havet. Han förnekar detta bestämt.
- För det krävs specialfartyg, och sådana har inte den ryska marinen. Varför skulle de anlitas till det?
Han vet att ryktena om det florerar, tillsammans med mycket prat kring säkerhetssituationen i Östersjön. Han är mycket förvånad.
- Det handlar om en bit stål! Vi lever i ett kommunikationssamhälle. Vem som helst kan begära att få följa med ut på våra fartyg. Vi har inget att dölja. Och glöm inte att Nord Stream till 49 procent ägs av tyska företag, det är inte ett ryskt projekt, det är ett europeiskt.
Varför har då företaget dröjt så länge med att informera om ledningsplanerna? De första undersökningarna började ju redan 1997.
Neel Stroebaek från konsultföretaget Ramböll svarar att 1997 var det ryska Gazprom och finska företaget Fortum, som jobbade tillsammans med projektet.
- Problemet då var att det inte fanns någon intressent som ville ta emot gasen i Europa. Det var först när tyskarna kom med i projektet för ett år sedan som det kom igång på allvar, säger hon.
Den 35 meter höga plattformen, som kan rymma ett 30-tal boende, ska placeras ute till havs utanför antingen Gotska Sandön eller utanför norra Gotland, snett utanför Slite. Bottenförhållandena avgör vilket av alternativen man väljer.
- Vi måste ha ett största djup på 14-19 meter. Miljöfaktorerna får väga tungt här.
Nu pågår en samrådsrunda med alla länder runt Östersjön.
Sverige har rätt att ha miljösynpunkter på projektet, men kan inte säga nej till det. Svenska regeringen har dock rätt att säga nej till plattformen i den svenska ekonomiska zonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om