Nödsändare hittar försvunna

Oron över att en  person med exempelvis demens skall försvinna kan vara stor för anhöriga.  Men med en förhållandevis enkel teknik som nu finns på Gotland kan polisen hitta försvunna lättare.

Ett enkelt armband kan hjälpa tillsammans med polisens pejlutrustning kan hjälpa till att hitta försvunna personer.

Ett enkelt armband kan hjälpa tillsammans med polisens pejlutrustning kan hjälpa till att hitta försvunna personer.

Foto: Kerstin Klint

Gotland2011-08-23 14:36

Det handlar om ett armband. Och en pejlutrustning.  
Polisen på Gotland skaffade sig pejlutrustning kring midsommar i år.

Detta aktualiserades efter ett försvinnande av en äldre person i våras.

Trygghet

Kamilla Olsson jobbar som enhetschef inom socialförvaltningen för norra Gotlands hemtjänst och hon berättar mer:

-  Det här är en trygghet både för anhöriga och för äldre. Vi vill ju att äldre skall få bo hemma så länge som möjligt och det här ger en möjlighet för demenssjuka att få göra det.

En person med demenssjukdom har kanske inte själv förmågan att kalla på hjälp. Om en person försvinner är det därför polisen som tillsammans med räddningstjänsten aktiverar sändaren. Polisen ger sig ut med sändaren,  på land och kanske via en helikopter. När personen hittas uppfattas en signal från sändaren.

500 i landet

 Det finns omkring 500 sändare i landet för närvarande, och merparten av dessa finns i västra Götaland eftersom det helt enkelt är bättre täckning där än i exempelvis Norrland. På Gotland är det bara en person som använder en nödsändare hittills.

 Kostar åtta tusen kronor

 Armbandet kostar i nuläget cirka 8 000 kronor att köpa in för regionen.

-  Det kan tyckas dyrt, men det kostar jättemycket om en person försvinner. Mina kollegor är lika nyfikna som jag, och nu vill vi sprida att den här möjligheten faktiskt finns, säger Kamilla Olsson.

Polisen anordnade på tisdagen en utbildningsdag rörande användandet av pejlingsutrustningen, där några av polisens volontärer fick agera försvunna. De gav sig ut i Toftaskogen och därefter var det dags för polisen att leta, både med helikopter och på landbacken.

Monteras på helikoptern

Pejlutrustningen monteras på helikoptern, några av volontärerna hoppar in i helikoptern tillsammans med Christian Wedin som är operatör på helikoptern och Göran Ramström, baseringschef.

-   Vi har varit ute på många sådana här uppdrag och ser bara fördelar med nödsändare. Man kan till och med hitta personer som sitter på ett tåg, så träffsäker är utrustningen berättar Göran Ramström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om