Nio personer sägs upp vid Nordkalk

Förhandlingarna på Nordkalk är slutförda. Nio kollektivanställda sägs upp och tjänstemännen blir två färre. Men varslet omfattade 24.

Nio kollektivanställda sägs upp från Nordkalk. Varslet omfattade 24.

Nio kollektivanställda sägs upp från Nordkalk. Varslet omfattade 24.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2019-10-16 20:30

Förhandlingarna på Nordkalk efter företagets varsel om uppsägningar av 24 anställda har slutförts. Sedan en tid tillbaka är förhandlingarna rörande tjänstemannasidan avslutade och där minskas styrkan med två anställda. Nu är det också klart hur det blir för IF Metalls medlemmar.

– Jag kommer just från ett medlemsmöte och det är dämpad stämning, säger IF Metalls ombudsman på Gotland, Mikael Nilsson.

Ändå får förhandlingarna, ur fackets och de anställdas synpunkt, sägas ha gett ett bra resultat. Varslet omfattade ju dubbelt så många som de som nu får lämna.

– Jo, det är riktigt, det är en jätteframgång. Men det handlar ändå om ett antal arbetskompisar som man blir av med, understryker Mikael Nilsson.

– Vi har klappat om varandra, tillägger han via telefon efter medlemsmötet.

Uppsägningstiderna för arbetarna som berörs av de nu beslutade uppsägningarna ligger på 1-2 månader, enligt Mikael Nilsson.

– Så det kommer att gå fort. Men det handlar om yrkesarbetare som jag inte tror kommer att ha några problem med att få nya arbeten, fortsätter han.

I några enstaka fall diskuterar IF Metall och Nordkalk speciella lösningar för de berörda.

Nordkalks platschef vid Storugns, Ola Thuresson, vill inte gå in och kommentera uppgörelsen innan protokollet från förhandllngen är justerat.  Men han bekräftar att parterna nu är överens.

– Det blir färre tjänster här och då går det inte säga att jag är nöjd med utgången. Men det har varit konstruktiva förhandlingar, så mycket kan jag säga, är Ola Thuressons kommentar på onsdagen.

Bakgrunden till neddragningarna är en vikande marknad och hårdnande konkurrens för Nordkalks produkter. När varslet lades hade företaget 57 anställda vid Storugns. Som ofta påpekas när det gäller tung industri är sysselsättningseffekten dock betydligt högre, genom behovet av transportföretag och andra underentreprenörer.

Att omfattningen av Nordkalks varsel kunde bringas ner till den omfattning som nu blev resultatet menar Mikael Nilsson till stor del beror på Arbetsmiljölagens krav på riskanalyser vid förändringar.

– Det har numera blivit ett av fackets viktigare verktyg, kommenterar Mikael Nilsson.

Resonemangen med företaget har bland annat handlat om vilken bemanning och hur många arbetstimmar som krävs för en viss planerad produktion.

Varslet lades den 20 augusti i år.

Nordkalk krymper. Men Storugns kommer alltjämt att vara en stor arbetsplats på Gotland med 36 kollektivanställda i produktionen.
Nordkalk krymper. Men Storugns kommer alltjämt att vara en stor arbetsplats på Gotland med 36 kollektivanställda i produktionen.
Karta: Storugns
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!