Nio gravar på den tredje kyrkogården

Två vänner och en god idé blev nya turistmålet ¿Besöksplats Fröjel" i byn Fröjel. Men det
är inget mossigt museum med fornfynd bakom glas, utan mycket en prova-på-
upplevelse.
­Vi vill förmedla och försöka levandegöra byns historia, dela med oss av våra kun-
skaper, säger intiativtagarna Pia Ahlqvist och Margareta Kristiansson - och hoppas nu att projektet ska bli välbesökt.

Gotland2003-07-04 04:00

"Besöksplats Fröjel" föddes i början av året. De båda studiekamraterna Pia och Margareta letade jobb och funderade över hur de skulle kunna använda sina högskolekunskaper i arkeologi, historia och projektledning.
­Varför inte försöka bygga upp någonting kring den egna hemorten? Här är ju mycket turister under sommaren och området har dessutom en fantastisk historia! Så vi förskte hitta medel och spåna på tänkbara lösningar...
­ Bidragen uteblev dock, så vi har fått bekosta allt själv ­också har vi haft tur att hitta bra samarbetspartners, säger Pia.
­Som vår praktikant Jessica Enekvist! Hon är köksmästare på Caféet och tar hand om gästerna, när vi fixar med gudningar, cykeluthyrning och andra kringprojekt, fyller Margareta i.
­Vi vill helst få ut folk i socken. Att de ska ta sig till Vallhagar, Sälle och den gamla Vikingahamnen för att se de vackra omgivningarna på riktigt.
<span class=MR>Guidningar populära</span>
Den gamla skolan i Fröjel är sedan några veckor tillbaka utgångspunk för guidade rundvandringar i byn. Skolan har alltid varit en naturlig mötesplats, någon bygdegård finns inte. Två gånger om dagen turas vännerna om att visa kyrkan, utsiktstornet och vikingahamnen ­ samtidigt som de berättar om livet under järnåldern (500 f.Kr ­ 1050 e.Kr).
­Det har varit välbesökt, även om inte säsongen dragit igång riktigt, tycker Pia och verkar nöjd så här långt.
Hela området kring skolan består egentligen av en enda stor arkeologisk utgrävningsplats. En del av de fynd som arkeologerna hittar vid utgrävningarna visas på en liten utställningen i skolans stora sal med särskilt fokus på livet under järnåldern.
Här kan man kika på knappar, spännen och andra småpinaler som hittats bland annat i vikinga hamnen. Benrester från djur på vikingatiden - för den som vill känna - finns också sparade i små lådor.
­Och så kan man testa på att mala sädeskorn till mjöl med sten, säger Margareta och visar hur det går till.
På en stor träväv kan besökaren provväva, en vikingagrav finns också uppställd. Till allt finns finns små textrutor med information. En del av salen är avdelad med ett gigantiskt segel, där bakom visas en kortfilm om järnåldern gjort av Normadia.
­Speciellt barnen gillar filmen, har Pia noterat.
<span class=MR>Upplevelseturism i nötskal</span>
I trädgården krälar arkeologer på alla fyra, igår trots ösregn, med hopp om att hitta fynd från medeltiden.
­Hittills i sommar har det nog blivit nio skelett sammanlagt, men så har det också legat en kyrkogård här en gång i tiden. Vi letar efter avgränsningen på den tredje kyrkogården, säger arkeologistudenten Ninni Westerlund från högskolan på Gotland och visar upp sina händer med en lerig look.
Riktiga arkeologiutgrävningar, en liten utställning om järnåldern, caféverksamhet, cykeluthyrning och gudiade turer - Fröjel under juli är upplevelseturismen i ett nötskal. Ett kul sätt att inhämta, eller fräscha upp sina historiekunskaper på.
Den 15 augusti tar det roliga slut, då är det dags för kyrkkaffet att serveras i den gamla skolan.
­Blir "Besöksplats Fröjel" uppskattat fortsätter vi nästa sommar, säger Pia ­och Margareta håller med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om