Newroz Pîroz be Gotland!

Det persiska, Nouroz, och kurdiska, Newroz, nyåret inleddes i går den 21 mars.
Firandet pågår på vissa håll i världen i en vecka. Perser, afghaner, tadzjiker, kurder, azerier och somalier firar både det nya året och vårens ankomst med att tända eldar och äta stora middagar.

Gotland2007-03-22 06:00
För iranierna är det år 1386. Ett persiskt år innehåller 19 månader med 19 dagar i varje. Iraniernas firande har bakgrund i zorastrismen, religionen som perserna praktiserade innan islam.
Firandet påminner om svenska julförberedelser med storstädning, bak och presentutdelning. På festbordet ska det finnas sju saker vars namn börjar på bokstaven s, en av de ska vara en guldfisk som symboliserar livet.

Hoppar över eld
En av de traditionella ritualerna är att man hoppar över eld för att bli av med sina synder och sjukdomar. Det persiska nyåret ska firas med festligheter och har inget med religion eller politik att göra.
För kurderna är det år 2707. Newroz började firas, enlig västerländsk tidsräkning, år 612 före Kristus. Newroz betyder den nya dagen. Legenden bakom Newroz handlar om en tyrannen Dehak. Ur hans axlar växte två ormar, som varje dag krävde hjärnorna av två pojkar. Men snart fanns det inga pojkar kvar så folket gjorde uppror och dödade tyrannen. Det ska ha skett vid vårdagsjämningen.
Elden är tecken på att tyrannen är död. Kurderna tänder en stor brasa och dansar runt den. För kurderna är Newroz laddat med politisk och kulturell symbolik.
- Trots försök ifrån olika förtryckarstater att förbjuda Newroz har denna överlevt, berättar Hasan Özyurt som är uppväxt i Turkiet.
Nyårsafton firades av de gotländska kurderna med knytkalas i tisdags. Festlokalen i Gråbo är pyntad med ballonger. Den kurdiska flaggan hänger på väggen.
- Vi kurder firar Newroz med att dansa folkdanser, sjunga och minnas för att inte glömma våra traditioner. Men vi tänder ingen eld i Gråbo.
- De flesta av kurderna på Gotland kommer från Turkiet och Irak. Alla är vi egentligen från Kurdistan även om staten inte finns utsatt på kartan, fortsätter Hasan Özyurt.
Äter ni speciell mat vid Newroz?
- Nej. Det är en vanlig fest. Folk tar med sig vad de har hemma.
Firar kurder i Turkiet?
- Numera är det tillåtet. Men den 21 mars är inte en röd dag, folk jobbar som vanligt, säger Hasan Özyurt.
För irakiska kurder betyder 21 mars däremot en helgdag.
- Först år 1991 fick kurderna självstyre i norra Irak och sedan dess är nyårsdagen en röd dag. Folk festar utomhus och har picknick. Nyårsdagen är viktig och man brukar genomföra en manifestation för kurdernas frihet, berättar Darya Allaf från kurdiska Irak som också var med på nyårsfesten i Gråbo.
Tar du ledigt från jobbet?
- Nej. Jag ska arbeta, säger Darya Allaf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om