New York-rapport från gotlänning

Mycket folk, poliser och ett stort uppbåd av medias representanter.
- Men folk dansar inte på gatorna.
Så beskriver Gotlands polisintendent Magnus Holmén situationen vid Ground Zero i New York på måndagen efter beskedet om att terrorledaren Usama bin Ladin var död och begraven.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-05-03 04:00

Magnus Holmén är på semester i New York. På måndagen fick han veta att bin Ladin spårats till ett befäst trevåningshus i Abbottabad, tio mil från Pakistans huvudstad Islamabad. Den mytomspunne ledaren till terrornätverket al-Qaida sköts i huvudet och begravdes senare i havet, enligt uppgifter från USA:s regering.


Minnet lever kvar
- I går kväll var det mycket folk ute vid Vita huset och World Trade Center, berättar Magnus Holmer i telefon.

- Vi har varit runt och tittat i dag, fortsätter han och berättar att han står på Ground Zero, där attackerna mot de två tornen på World Trade Center genomfördes den 11 september 2001 och som Usama bin Ladin senare tog på sig.

Området vid Ground Zero är avspärrat och dit har människor sökt sig.

- Det ligger en massa blommor här, bland annat på byggnadsställningar, berättar han.

Minnena från attentatet då närmare 3 000 personer dog, lever kvar.

- Att folk uttrycker glädje för en annan persons död är lite speciellt men det handlade nog om en känsla av upprättelse. För folk i New York tror jag gripandet har betytt mycket, säger Magnus Holmén.


Viss polisförstärkning
I media presenterades en bild av att rättvisa har skipats.

Det var fler poliser ute än det normalt brukar vara.

- Jag frågade faktiskt en polis och han berättade att de fått en viss förstärkning men det var inga specialstyrkor utan bara ordinarie poliser som är där för att det är mycket folk och fordon i området, säger Magnus Holmén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om