Nervös fredag för öns skolpersonal

På fem år har antalet anställda inom Gotlands kommun minskat med cirka 550 personer.Men ingen fast personal har behövt sägas upp. Hittills.- Vi har inte ens lagt några varsel, säger personaldirektören Gun Tidestav.Nedskärningarna i skolan lär dock bryta denna trend.

STORA NEDDRAGNINGAR. Så långt som möjligt ska vi undvika att säga upp folk, säger kommunens personaldirektör Gun Tidestav.

STORA NEDDRAGNINGAR. Så långt som möjligt ska vi undvika att säga upp folk, säger kommunens personaldirektör Gun Tidestav.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-11-28 04:00
Redan i dag väntas besked om hur många som kommer att varslas inom skolans område. Och när det sker innebär det att man bryter en policy som varit bärande i kommunens personalpolitik. Att inte säga upp folk.
- Vi ska så långt som möjligt undvika att säga upp folk. Det är en uttalad policy som är politiskt förankrad, säger Gun Tidestav.
- Så långt det bara går ska man sträva efter att hitta andra lösningar, förklarar hon.
Och hittills har man klarat omställningar på det sättet. Med omplaceringar, avgångsvederlag, avtalspensioner, och i en del fall utbildning för att en person i en övertalig verksamhet ska klara ett annat jobb.

Alla vägar prövas
Men de neddragningar skolan nu står inför, främst på grund av färre elever, är för stora.
- Det är mycket tveksamt om vi klarar det utan uppsägningar, säger Gun Tidestav.
Men innan någon sägs upp ska alla andra vägar prövas. Det är hon noga med att betona.
Ett sätt är att förmå äldre personal att gå i förtida pension.
- Vi har gått ut med riktade avgångsvederlag till bland annat personal mellan 63 och 65 år inom BUF (barn- och utbildningsförvaltningen). Mellan 35 och 40 personer har nappat på det erbjudandet, säger Gun Tidestav.

Hög medelålder
Att de äldre slutar innebär att man kan behålla fler av de yngre, vilket man tycker är viktigt eftersom medelåldern i kommunen redan är ganska hög.
- Särskilt inom skolan har vi hög medelålder på personalen, säger Gun Tidestav.
Tidigare i höstas fick samtliga undersköterskor och vårdbiträden på lasarettet erbjudande om avgångsvederlag för att personalen ska minskas där. Är det en modell som kommer att tillämpas igen, exempelvis till skolpersonal?
- Nej, inte som jag kan se det i dagsläget. Inte den typen av generellt riktade avgångsvederlag, det är inget vi normalt jobbar med.
Om exempelvis en lärare varslas om uppsägning, har han eller hon då förtur till lediga tjänster inom andra förvaltningar i kommunen?
- I första hand ser man vad som finns inom det egna rektorsområdet, sen ser man på hela förvaltningen. Man ser vilka vakanta tjänster som finns, om det finns tjänster som upprätthålls med icke behörig personal eller med vikarier och så vidare.

Hela kommunen
- Man har ju sin anställning i en viss förvaltning och i ett första skede brukar också det vara turordningsområde. Men om det inte finns några lediga tjänster i den egna förvaltningen, om det råder övertalighet, då gör man en omplaceringsutredning. Och då tittar man på hela kommunen, man prövar den övertaliges kompetens mot alla vakanser i kommunen och man ser på alla avtalsområden. En lärare kan ju till exempel ha en administrativ utbildning i botten, elller något annat. Precis allt ska prövas innan man går så långt som till uppsägning, säger Gun Tidestav.
Kan kommunen ställa upp med utbildning om någon vill omskola sig?
- Viss utbildning, men bara kortare kurser. Men vi är alltid öppna för diskussion, det är genom dialog med den anställda vi kan hitta lösningar, svarar Gun Tidestav.
Finns det något uttalat mål för hur många anställda det ska vara i Gotlands kommun?
- Nej, inte vad gäller antal. De ekonomiska ramarna sätter en gräns för hur många vi kan anställa, men samtidigt måste vi ha tillräckligt med folk för att klara verksamheten. Och den styrs i sin tur av de visioner som fullmäktige antagit; visioner om god hälsa, högt välstånd, ett uthålligt samhälle med mera.
Är Gotlands kommun en trygg arbetsplats?
- Generellt sett tycker jag att vi har en långt gående anställningstrygghet. Och vi vill givetvis att de som arbetar hos oss upplever trygghet i jobbet. Men som samhället utvecklas tror jag det viktigaste är att man har en trygghet i sin egen kompetens. Har jag bra kompetens kan jag alltid gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om