"Nedläggning ger inte bättre betalt"
Köttproducenterna hoppas att nedläggningen av styckningen i Visby ska ge dem bättre betalt för köttet. Men Göte Cederlund som är fackklubbsordförande på Swedish Meats i Visby betvivlar att det kommer att bli så:- Nedläggningar på andra håll har inte inneburit högre avräkningspriser, säger han.
Göte Cederlund som är klubbordförande för livsmedelsfacket vid Swedish Meats i Visby är skeptisk till köttproducenternas förhoppningar om att en slimmad organisation ska ge bättre vinst.
Svårare att köpa gotländskt
Göte Cederlund befarar att nedläggningen av styckningen i Visby kommer att bli ett bakslag för den som vill köpa gotländskt kött. Han tror inte att de slaktade gotländska djuren kommer att skiljas från annat kött när de skickats till Kristianstad, Skara och Linköping. Att marknadsföra gotländskt kött ligger inte i företagets intresse:
- Swedish Meats hävdar sitt Scan-märke och vill inte spela ut den ena regionen mot den andra. Hela djur kan man köpa på Gotland och veta att det är gotländskt, men kunder på fastlandet kommer att få svårare att få tag på gotländskt kött, befarar Göte Cederlund.
Jobbar med turordningen
Klubben har ännu inte inlett förhandlingarna med företaget om vilka som ska sluta. Förhandlingarna börjar nästa vecka. Göte Cederlund betvivlar att man har någon chans att riva upp beslutet eller påverka antalet som ska sägas upp. Däremot kommer man att diskutera vilka som ska sluta. När man sammanställer en turordningslista är det möjligt att den också kommer att innefatta slaktare och inte bara personal som har arbetat med styckning och paketering på styckningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!