Naturvännen Linné ska firas enligt god miljösed

Linnéåret på Gotland kommer att firas med största möjliga hänsyn till miljön.
Inbjudan till invigningen den 28 januari är tryckt på miljövänligt papper av ett certifierat tryckeri. Och så kommer det att fortsätta. Alla gotländska arrangemang under Linnéåret måste uppfylla kraven i det lokala miljöprogrammet.

Gotland2007-01-18 06:00
- Linné hade inte gillat oss om vi firar honom utan att tänka på miljön, konstaterade Linneårets nationella miljösamordnare Widar Narvelo när han i går gästade Visby.
Nationellt har man gjort ett miljöprogram för firandet. Trycksaker som framställs i samband med jubileet ska tryckas på Svanen-märkt papper av miljöcertifierade tryckerier. Transporter till och från evenemang ska ordnas på mest miljövänliga sätt, mat som serveras ska vara ekologiskt odlad.

Guldstjärna till Gotland
Alla företag som deltar i firandet och använder Linnéårets logotype har förbundit sig att följa det nationella miljöprogrammet. Men det finns en rad regionala program också, och Widar Narvelo passade på att dela ut en guldstjärna till det gotländska.
I det konstaterar man att resor och arrangemang förbrukar energi och orsakar slitage på naturen, och för att fira med miljöhänsyn måste utsläpp och skador minimeras.
Gårdagens möte på Konstmuseet uppfyllde alla krav. I pausen intogs ekologiskt kaffe och eko-bullar, samtidigt som man kunde ta del av vykort och andra trycksaker framtagna på miljövänligt papper av godkänt tryckeri.
Hittills omfattar det lokala programmet ett 40-tal arrangemang. Alla arrangörer har förbundit sig att följa det lokala miljöprogrammet.
Men för att Linnéåret ska bli ett klimatneutralt arrangemang krävs insatser inte bara av arrangörerna, utan även av deltagarna.

Bör kompenseras
Forskaren Stefan Gössling har räknat ut att Linnéåret kommer att resultera i utsläpp av 40 000 ton koldioxid orsakat bland annat av flyg- och bilresor. De utsläppen kan varje deltagare själv kompensera genom att göra en betalning.
Linnéårets organisation rekommenderar att betalning görs via det tyska företaget Asmosfair, eller Svenska naturskyddsföreningen, en satsning på Vi-skogen eller ett bidrag till Världsnaturfonden WWF. Kompsensationen för ett ton utsläppt koldioxid varierar, men Stefan Gössling har räknat ut att med 212 kr/ton skulle Linnéåret bidra med 8,8 miljoner kronor som kan användas till miljövänliga satsningar, bland annat vindkraft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om