På uppdrag av regeringen har Länsstyrelsen på Gotland tagit fram förslag på nya Natura 2000-områden. Sammanlagt handlar det om 15 helt nya områden, och elva utökningar av redan befintliga områden. Förslaget har väckt en del oro, främst på norra Gotland, för att det kan komma att drabba kalkbrytningsindustrin. Bland annat har Cementas miljöchef Kerstin Nyberg sagt att "100 års cementproduktion försvinner", om förslaget antas. Detta eftersom ett redan befintligt Natura 2000-område intill deras brott på Filehajdar föreslås utökas kraftigt.
Förutom kritiken mot var områdena placerats i förslaget riktas även kritik mot den korta remisstiden. På fredagen bjöd Slite utveckling och Slite intresseföreningen in till ett informationsmöte, för att ge länsstyrelsen en chans att presentera förslaget för invånarna.
– Det har varit mycket diskussion om det här förslaget på norr, och det finns mycket oro bland dem som bor här angående kalkindustrin. Därför tyckte vi det var en bra idé att bjuda hit länsstyrelsen för att presentera det här, säger Jan-Erik Pott från Slite utveckling och Slite intresseförening, och fortsätter:
– De reaktioner jag mött är att man varit upprörd med själva hanteringen och med den korta remisstiden. Men tjänstemännen från länsstyrelsen förklarade att även de fått kort tid på sig från Naturvårdsverket.
Hur tycker du att mötet var?
– Det var ett mycket bra möte med bra frågor och bra svar. Det blev ingen pajkastning, vilket det lätt kan bli i ett sådant här fall. Tjänstemännen gjorde en bra presentation av förslaget och bakgrunden till varför det blivit som det blivit.
Cecilia Nygren, en av tjänstemännen från länsstyrelsen som var på plats i Slite på fredagsmorgonen, tycker även hon att det var ett bra möte.
– Jag upplever att de hade stor förståelse för vårt uppdrag, och att vi gjort det vi gjort på uppdrag av regeringen. Klart att det finns synpunkter på att de områden vi levererat är felaktiga, men jag upplever att det var trevlig stämning under mötet.
Hon betonar att det inte är länsstyrelsen utan Naturvårdsverket som kommer att ta det slutgiltiga beslutet om Natura 2000-områdena, och att det då är dem som kommer att avgöra vad som väger tyngt - naturvärden eller industriernas och markägarnas åsikter? Jan-Erik Pott säger att det trots det lyckade mötet fortfarande finns stor oro bland de boende på norra Gotland angående förslaget.
– Jag har jobbat både på Cementa och Storugns och tycker att det är viktigt att vi har arbetstillfällen här på norr. Mitt hjärta klappar för kalkindustrin, men jag tycker att det här borde gå att lösa på ett bra sätt. Det ena borde inte behöva utesluta det andra, säger han.
Den 5 mars är sista dagen för sakägare att komma in med synpunkter på länsstyrelsens förslag. Därefter går myndigheten igenom synpunkterna och skickar in allt material till Naturvårdsverket senast den 27 mars.