Natura 2000-bråket: Inga ändringar i förslaget

På tisdagen skickade länsstyrelsen in Natura 2000-förslaget till Naturvårdsverket. "Vi anser att vi är färdiga nu".

Bästeträsk.

Bästeträsk.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2015-03-17 16:47

Länsstyrelsen hade egentligen fram till den 27 mars på sig att skicka in förslaget till Naturvårdsverket. De har dock valt att skicka in det redan under tisdagen.

– Vi anser att vi är färdiga nu. Vi har gått igenom och sammanställt alla remissvar, och vi har gjort bedömningen att vi är färdiga med uppdraget nu, säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten.

Sammanlagt föreslår Länsstyrelsen på Gotland 15 nya Natura 2000-områden samt 11 utökningar av redan befintliga områden. Förslaget har fått kritik från flera håll, framförallt från kalkindustrin. Anna-Lena Fritz säger att man gjort mindre justeringar i förslaget utifrån de åsikter som kommit in.

– Vi har tittat på varje enskilt fall om det varit berättigat med ändringar, men att rita bort det som är klassat som bristnaturtyper har vi inte gjort. De största inlagorna har kommit från regionen, LRF och från kalkbolagen naturligtvis.

Trots relativt skarp kritik från just kalkbolagen, samt uppgifter om att hundratals jobb kan komma att hotas om förslaget går igenom, har länsstyrelsen inte gjort några ändringar i närheten av kalkbrotten.

– I slutändan handlar det här om de olika riksintressena, naturvårdens riksintressen kontra riksintressena för mineral. Den avvägningar anser jag inte ska ligga på vårt bord, utan på regeringens, säger Anna-Lena Fritz.

Utöver själva förslaget lämnas även allt övrigt material i ärendet till Naturvårdsverket. Det handlar då om yttranden från olika parter samt samrådsredogörelser. Naturvårdsverket kommer nu att bereda ärendet och därefter skicka det vidare till regeringen för beslut. Något datum när detta kan ske finns inte enligt Anna-Lena Fritz, men rent teoretiskt kan det alltså bli så att regeringen ändrar det förslag som länsstyrelsen skickat in. Anna-Lena Fritz är nöjd med det arbete som gjorts från länsstyrelsens sida.

– Det känns som ett väl avvägt förslag om man tittar på det uppdrag vi hade att se över de här olika naturtyperna. Sedan kan jag känna att kritiken varit berättigad i vissa fall, men riksintresseavvägningarna anser jag som sagt bör ligga på regeringens bord.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård skriver följande i ett pressmeddelande angående att förslaget nu är inskickat:

– Vi tar till oss av kritiken vi fått och kommer att utvärdera arbetet så att vi inför nästa regeringsuppdrag kan arbeta på ett annat vis. Vi kommer också undersöka våra möjligheter att kunna samverka på ett tillfredställande sätt med markägare, Region Gotland, intressenter och föreningar. Det har vi tyvärr inte lyckats med den här gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om