Nationaldagen runt om på ön

I strålande solsken och sommarvärme firades nationaldagen i Almedalen med flaggor, tal och musik och nyblivna svenskar hälsades välkomna.

Gotland2007-06-07 06:00
På onsdagen firades nationaldagen för tredje gången som helgdag och dagen utgjorde själva sinnebilden av den svenska sommaren, med strålade solsken, lummig grönska och drygt 20 grader i skuggan.
I Almedalen hade unga och gamla samlats för att lyssna på musikunderhållning av bland andra Ö-bandet, Gotlandsmusiken och Gotlands körförbunds manskör.
Dagens konferencier var Lars Bäckman, länsstyrelsen, som talade om nationaldagens historia.
- Först funderade man på Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november eller Karl XII dödsdag 30 november, men tänk er själva att fira nationaldagen i november, mot vad vi har nu - en solig dag i Almedalen, säger Lars Bäckman.
Först 1983 började man fira nationaldagen den 6 juni, innan dess var detta svenska flaggans dag och vid onsdagens firande hade också flaggor och fanor en central roll.


Flaggor
Scouterna hissade flaggorna och Gotlands körförbunds manskör sjöng "Flamma stolt mot dunkla skyar lik en glimt av sommarens sol.." Hugo Alvéns "Sveriges flagga".
Vid ceremonin delades fanor ut till Fruntimmerssamfundet och Hemse hembygdsförening, bostadsrättföreningen Ängvards i Burgsvik och Inga Wallin i Tofta fick ta emot varsin flagga.
Dagens högtidstal hölls av Gotlands idrottsförbunds nya ordförande Lars Samuelsson, som talade om idrotten som förenande och integrerande.
- Idrotten ger oss svenskar anledning att känna oss stolta - som svenskar. Oavsett om det är Anja som gör sälen eller om det är Zlatan som tar emot hyllningen efter mål. Idrotten förenar och den förenar oss som svenskar. Men idrotten är också i allra högsta grad internationell. Den breddar våra kontaktytor, den ökar vår förståelse för andra kulturer och den stärker samverkan mellan människor över nationsgränserna. Genom idrottens internationella språk kan vi bidra till att integrera nya svenskar i det svenska samhället.
Nyblivna svenska medborgare hälsades sedan välkomna och fick ta emot varsin liten bordsflagga samt ett lamm, av länsråd Anders Granath. Bland de allra äldsta fanns 83-åriga Muazes Alibegovska, från Makedonien, som efter tio år i landet blivit svensk medborgare.
- Jag är väldigt tacksam och glad över att få bo i ett så fint och demokratiskt land, där alla är lika mycket värda. Jag vill verkligen leva och dö i det här landet, meddelade hon via sin dotter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om