Nästa gång kan det vara blodigt allvar
Under den gångna veckan har åtta brandmän och fyra ur ambulanspersonalen inom räddningstjänsten på Gotland fått en specialutbildning i hur man så snabbt och säkert som möjligt kan få loss personer som sitter fastklämda i en buss.- Det är den senaste tidens bussolyckor på fastlandet, till exempel den utanför Arboga, som har aktualiserat frågan och vi har därför tagit hit en instruktör som har utbildat oss, säger räddningschefen Johan Kallum.
- Jag hoppas att vi senare kan få en buss där vi kan öva oss med att också klippa loss plåt, säger chefen för räddningstjänsten, Johan Kallum.
Visningen i går inleds med att visa hur man tar hand om en passagerare som har skadats efter en bussolycka. Agerar skadad gör praktikanten Linda Svensson. Hon är arbetslös och är nu på en tio veckor lång praktik på räddningstjänsten. Hon hoppas sedan få gå tvåårig SMO-utbildning för att bli brandman.
Det gäller att vara försiktig med de skadade. Eva Lerman, sjuksköterska i ambulans, konstaterar att det finns risk för att halskotpelaren är skadad på passageraren. Därför sätter man på en stödkrage. En specialbräda av stål skjuts sedan in under "skadade" Linda, som sedan kan lyftas ut ur bussen. Normalt i ett sådant här fall är att man måste slå ut en ruta på bussen, som står på alla fyra hjulen. Skulle bussen ha vält blir läget ett annat.
Efter att Linda Svensson har burits ut, tas ett par av sätena bort för att lättare ta hand om en annan skadad. Den här gången är det räddningschefen Johan Kallum som är "skadad passagerare".
Efter demonstrationen i bussen bär det iväg till räddningstjänstens övningsområde, där det finns ett antal krockskadade bilar. Där visas hur en bilförare skadats svårt sedan bilen blivit påkörd på förarsidan. Medan sjukvårdspersonal omedelbart sätter i gång med att ta sig an vården så förbereder brandmansgruppen för losstagning av den skadade.
Alltid en säkerhetsman
En brandman är alltid säkerhetsman, har bland annat koll på eventuella läckor av olja och bensin. Andra tar fram alla grejer som kan behövas för att klippa upp plåt och göra i ordning så att den skadade kan tas ut, vanligtvis genom baklucka eller fönstret längst bak i bilen. Alla i gänget har en specifik roll. Normalt brukar det ingå fem man plus sjukvårdspersonal, berättar räddningschefen Johan Kallum.
- Losstagningsövningar har vi normalt. Men det här är en specialsatsning under en veckas tid och med en av landets främsta experter på sådant räddningsarbete, säger Johan Kallum.
Det är bussolyckorna under senare tid som har aktualiserat övningen, både de olyckor som har inträffat på fastlandet och de halkolyckor som har inträffat på Gotland. Men det blev också övningar med att få ut skadade ur personbilar och lastbilar.
- Vi började i måndags och har gått igenom airbagsystem, olika biltyper och så har vi haft torrövningar. Vi har gått igenom allt från den enkla krocken, till att bilen ligger på sidan eller på taket, till att någon kör rakt in i en bergvägg i 90 km i timman, berättar experten Hasse Svensson.
Under senare år har han byggt på sin brandmästarutbildning, startat egen konsultverksamhet för att sedan åka land och rike runt som instruktör.
Han har även varit och utbildat på Island, Åland och i Norge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!