Året som gått
2021 var ett extremt år. Antalet viltolyckor ökade med nära 40 procent. Det förklaras av pandemin, tror polisen Kenneth Kronberg, som är regionalt ansvarig för viltolyckor:
– Det var fler som vistades på ön, fler bilar i trafiken och fler körda mil. Då ökar antalet viltolyckor.
Under 2022 minskade viltolyckorna på Gotland med 20 procent. Totalt har Nationella viltolycksrådet rapporterat 727 viltolyckor under fjolåret, varav 725 med rådjur. 2022 är därmed det näst värsta året ön upplevt.
– Det är en tillbakagång, men sett över längre tid fortsätter den stabila, men tråkiga, ökningen, säger Kenneth Kronberg.
Kenneth Kronberg tror att fjolårets minskning till största delen beror på att antalet körda mil minskade. Efter det extrema olycksåret 2021 har dock Trafikverket vidtagit en del åtgärder. I november 2021 sattes en stor skylt upp vid Färjeleden. Den upplyser om att olycksrisken är stor över hela Gotland. Dessutom har de 3– 4 mest olycksdrabbade vägavsnitten försetts med varningsskyltar. Vilken effekt de har kommer att utvärderas.
– Viltolyckor inträffar över hela ön, och risken är att bilförare slappnar av och har sämre koll när de kör på vägar som saknar varningar, säger Bob Kolmodin.
Förutom att sätta upp skyltar har Trafikverket under flera år röjt sidoområden längs vägarna.
– Det arbetet blev vi färdiga med under förra året, berättar Bob Kolmodin vid Trafikverket och tillägger att åtgärden i första hand gjorts för att vägarna ska uppfylla kraven för 80 km/tim.
Kenneth Kronberg har flera förslag på åtgärder för att minska antalet olyckor. Ett är att stödutfordra för rådjur på platser som ligger långt från vägarna.
– Försäkringsbolagen skulle kunna vara med och betala. Tänk vad tusenlappar de tjänar på varje olycka utfordringen minskar, säger han.
Ett annat förslag är att sänka hastigheten och kantklippa rejält på de tio mest olycksdrabbade platserna.
– Jag har förstått att kantklippning är en svår fråga på Gotland, som har så artrika vägrenar. Men det skulle bara klippas på utvalda platser.
Kenneth Kronberg tycker även att Gotland bör pröva den modell som visat sig framgångsrik i Falun. I Dalarna sker cirka 2 500 olyckor med rådjur årligen. 2019 bildades jaktlaget Falu viltförvaltning, med inriktning på att jaga tätortsnära. Insatsen har halverat antalet viltolyckor.
– Falumodellen diskuteras överallt numera, säger Kenneth Kronberg.