Narkotikadömd kräver resning
Den 33-åring som dömdes till nio års fängelse efter att ha gripits med 1,5 kilo heroin på Wisby hotell i maj 2000 kräver resning.
- Det har kommit fram fakta som gör det möjligt, säger advokaten.
Första gången den narkotikadömde 33-åringen begärde resning var i mars 2005. Då beslutade Riksåklagaren att Riksenheten för polismål skulle granska ärendet. Åklagaren Pär G Lindell fick uppdraget att utreda om någon polis gjort sig skyldig till brott i samband med heroinbeslaget.
- Ett och ett halvt år har gått och ännu har ingen polis delgivits misstanke om brott. Det verkar inte leda någon vart, säger Eric Dufvenmark som tycker att det kommit fram många uppgifter som pekar på att det var en knarkfälla.
- Vi tycker det är uppenbart att polisen ägnat sig åt brottsprovokation och hållit operationerna hemliga för domstol och försvarare. Det är i strid med alla rättsregler.
Regeringen sänkte straffet
Eric Dufvenmark stödjer sig bland annat på de uppgifter som spridits i massmedia där en man, kallad informatören, berättat att han varit lockbete i polisens knarkfälla. Mannen har varit under polisens beskydd, eftersom hans uppdrag gjort att han levt under hot. Förra veckan beslutade polisen att inte längre hjälpa honom, som GT kunde berätta i går.
Mannen begärde nåd hos regeringen för ett tidigare straff med motiveringen att han jobbade för polisen. Justitieministern sänkte straffet från 1,5 år till 9 månaders fängelse.
Götblad betalade
Förra länspolismästaren Carin Götblad berättade för Högsta domstolen att hon betalat ut pengar till en informatör i samband med heroinbeslaget. Det kom aldrig fram vid tingsrättens förhandlingar på Gotland.
- Någon av poliserna som hördes under ed hade insikt om vad som hände, säger Eric Dufvenmark, som tycker att hans klient har rätt till en ny prövning eftersom han dömts på felaktiga grunder.
När riksåklagaren lämnade över ärendet till Pär G Lindell sa han också att 33-åringen kunde återkomma.
- Nu tycker vi det är dags. Vi menar att det kommit fram så mycket omständigheter att riksåklagaren kan inleda en ny förundersökning eller ta upp den gamla. Ett annat alternativ är att begära resning direkt hos Högsta domstolen, säger Eric Dufvenmark.
Trots att två åklagare utreder ärendet och hållit förhör med alla inblandade, får inte 33-åringens advokat ta del av de uppgifterna.
-- Jag har begärt ut materialet, men blivit nekad eftersom de ingår i en sekretessbelagd förundersökning, säger Eric Dufvenmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!