De sammanlagt 20 fartkamerorna i bruk under 2022 finns uppsatta på tre vägar; Sträckan Visby-Klintehamn på väg 140 där det finns åtta fartkameror uppsatta, mellan Visby och Lärbro på väg 148 är tio kameror på plats och i Roma på väg 143 finns två fartkameror.
Under 2022 var det på sträckan Visby-Klintehamn som flest överträdelser noterades, närmare bestämt 405 stycken.
– Länsväg 140 är en av våra tätast trafikerade vägar till och från jobbet, många åker den vägen och en anledning till att det blivit ett stort utfall där är nog att det är en stor transportled för både de som handlar och jobbar i Visby, säger John Lundström på polisen.
I Roma var det 224 fortkörningar som fångades på bild och på väg 148, med de tio nyaste kamerorna i sammanhanget, registrerades 158 överträdelser.
John Lundström tycker inte att det är några siffror som står ut.
– Överlag skulle jag vilja säga att allmänheten är bra på att hålla hastighetsbegränsningarna på Gotland. Vi jobbar ofta och mycket med trafikövervakning, inte bara med fasta kameror utan även i vår linjeverksamhet med hastighetskontroller och nykterhetskontroller. Min bild är att gotlänningarna är skötsamma och har en god förståelse för trafikföreskrifterna som råder.
Utöver de nämnda fartkamerorna tillkommer under 2023 åtta kameror på väg 147 mellan Visby och Slite.
Någon statistik för 2022 från den mobila trafiksäkerhetskameran på Gotland har inte presenterats, men sett till de senaste årens statistik brukar den ertappa flest fartsyndare av kamerorna på Gotland.
– Vi lägesföljer hela Gotlands problembild i allt, även i trafiken. Vårt arbetsområde är dynamiskt och vi kan anpassa våra mobila fartkameror dit våra medborgare upplever att det finns problem. Då får vi bättre träff i målet och individer som blir lagförda på strategiska platser.
Är det några särskilda sträckor som prioriterats för den mobila kameran under 2022?
– Det skulle jag inte säga att det är, och vi pratar ju inte heller om var vi ställer ut den. Men den ställs ut där vi vet att vi får effekt, och effekten handlar egentligen inte om att vi vill bötfälla trafikanterna utan det handlar om att vi vill nå närmare nollvisionen. Vi vet att det är hastigheten som i grunden dödar i trafiken, hastighet eller droger och alkohol, säger John Lundström.