När träningen blir en sjukdom

Hur vanligt är det med överträning eller träningsmissbruk på Gotland? När träningen övergår till en sjukdom som drabbar hälsa, familj och jobb?

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2009-09-29 14:12
Samtliga gym som tillfrågats har någon gång stött på problemet även om det inte är så vanligt. Oftast handlar det i första hand om flickor med ett anorektiskt beteende som övertränar. Medvetenheten hos gymmen är mycket stor och någon rädsla över att ta upp saken med de drabbade verkar inte finnas hos någon av de tillfrågade.

-Det är rätt sällsynt, säger Björn Gebenius ägare till Form Fitness. Vi har varit förskonade men de få vi har haft har slutat automatiskt.

- Vi hade en person här för två år sedan som sprang innan hon tränade i flera timmar på gymmet och hon mådde inte speciellt bra visade det sig, säger Nathalie Andersson som jobbar i receptionen på Gym 1 i Visby. Men vi har koll på folk och känner dem.

På Visby träningscenter och Visby dansskola är fenomenet inte heller vanligt. Men som på övriga gym så förekommer det fall där det finns tendenser.
- Det är inte alls vanligt men det finns några få som har tendenserna, säger ägaren Håkan Karlsson. Sedan kan det vara så att man tittar på någon, rätt upp och ner, och tycker att den personen är väldigt smal. Det är klart att man reagerar men då gäller det att studera vad på personen gör, vad den presterar. Har du ett sjukligt beteende så orkar inte kroppen göra svikthopp med vikter, till exempel.

Håkan Karlsson ger exempel om två helt olika fall. Det ena ledde till samtal med föräldrar, läkare och dietist.
- Det handlade om en anorektisk tjej där jag hade långa samtal med föräldrarna och där jag till slut, på läkarens begäran, var tvungen att stänga av henne.

Det andra fallet som Håkan Karlsson nämner är en person som var extremt vältränad och som besökte gymmet.
- Där visade det sig att det var en cirkusartist som var supertränad. Det hörde till hans jobb att träna så mycket, han kunde till exempel stå på händer på en pilatesboll.

Håkan Karlsson betonar därmed att det är viktigt att se till helheten, att kolla vad personerna gör på gymmet.
- Är det unga tjejer som är trådsmala och det visar sig att de är elittränade och tillhör topp-tio inom friidrotten så är det så det ska vara. De måste träna så mycket. Men vi har alltid personal på plats, som registrerar alla och kan kräva att de gör en fettmätning eller ett konditionstest för att se om det handlar om anorexia.

Håkan Karlsson avslutar med att säga:
- Det finns de som övertränar men det är vanligtvis i motionsspåret.

På Grannen Helheten i Lärbro berättar delägaren Niclas Larsson om en annan sida av överträning eller snarare felträning:
- De flesta som har bestämt sig för att börja träna gör felet att de går ut för hårt. De bestämmer att de ska börja träna fyra gånger i veckan. Då brukar vi säga till att det är bättre att sätta målet till att börja med på två gånger i veckan. Annars kommer det att ta för mycket tid!

Att det finns dem som tränar så mycket att de bryts ned fysiskt är inte heller något stort problem på Lärbro-gymmet. Men som på övriga gym så finns tendenserna hos vissa fall.
- Visst finns det enstaka fall. Vi har dem som tränar väldigt mycket. Vi har inte behövt ha något seriöst samtal med någon men kanske gett någon en gliring. Då kan man faktiskt få allvarliga svar. Någon sa att familj, jobb och träningen är det som är viktigast, att det är fester och andra hobbyer får står tillbaka för träningen. Då är det ju inget problem, då är det ett val man gör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om