När snällheten blir en väg till framgång

Stefan Einhorn skrev en bok om snällhet och suget efter en bok om just det ämnet visade sig vara enormt.

Gotland2007-02-22 06:00
I går fylldes salongen på Borgen två gånger av människor som ville höra mer.
- Det finns en törst efter godhet. Folk har tröttnat på vassa armbågar, säger Stefan Einhorn.
- ...snäll?! Det är korna på ängen också!
Den slängen har alla hört. Snällhet står inte särskilt högt i kurs. Men Stefan Einhorn lovordar snällheten. Han ser den inte bara som ett smörjmedel i relationer utan också som en väg mot både personlig framgång och en framtid för världen när farorna hopar sig.
- Min tro är att godheten är en förutsättning för att vi ska överleva!
Men vi börjar i det nära, vår egen godhet. Vad har vi egentligen att vinna på att vara snälla?
Massor!
Allt som gör livet meningsfullt!
Framgång och lycka!
Stefan Einhorn dissekerar begreppet framgång och kommer ganska raskt fram till att alla tecken på yttre framgång inte har någon som helst koppling till känslan av att vara lycklig. 70 procent av svenskarna ser rikedom som ett viktigt livsmål, men månaden efter en vinsten brukar miljonvinnaren ändå inte vara lyckligare än vad han var innan.
- Inre framgång får vi bara av meningsfull sysselsättning och nära relationer, slår Stefan Einhorn fast.
Och vem vill inte bli lycklig? Här kommer Stefan Einhorns recept på hur snällhet blir en väg till framgång:
Var genrerös!
- De allra flesta av oss är svältfödda på beröm och uppmuntran och ändå är vi så snåla med det. Var inte rädd för att bjuda på idéer och ge äran till andra. Ju mer man ger bort äran, desto mer kommer den tillbaks till en själv.
Välj bort konflikter!
- Det sägs att konflikter får oss att växa och mogna, men de är alltid destruktiva. Bästa sättet att möta aggressivitet är att göra det med kärlek. Att få en ovän till gör oss till förlorare. Visst ska man ta strid ibland, men de tillfällena ska väljas med omsorg och hanteras med förstånd.
Se din medmänniska.
- Vi möter hundratals människor varje dag och det finns alltid någonting som man kan göra för en medmänniska. Lyssna på din medmänniska och se henne. Bristen på uppmärksamhet är vår tids stora bristvara.
Var ett föredöme.
Somliga människor är energitjuvar, andra har förmågan att sprida kraft omkring sig utan att själva försvagas. Genom att vara ett föredöme sprider sig vår godhet som ringar på vattnet.
Den där listan borde vi nog alla klippa ut och nåla upp på våra anslagstavlor, men även om vi gjorde det så skulle livet förmodligen ändå inte ta en helt ny vändning. Det kan vara en avgrund mellan våra ideal och vad vi verkligen gör. Tidsbristen är ett vanligt hinder. Man kan inte ställa upp för alla samtidigt. "Nånannanismen" är ett annat hinder. Vi tänker att det där, det får någon annan ta hand om. Men även om ett tillfälle till godhet går oss förbi så kommer vi snart att möta nästa.
- Och ju mer vi tränar, desto skickligare blir vi.
Men kan man inte vara för snäll? Nej, det tycker inte Stefan Einhorn.
- Är man snäll med omdöme och integritet så kan man aldrig vara för snäll. Men känner man sig utnyttjad så måste man markera en gräns. Vi måste ju vara snälla mot oss själva också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om