Nio av tio elvaåringar har en egen smart mobil medan drygt hälften av alla femåringar har tillgång till surfplatta. Det framgår av en undersökning från TNS-Sifo gjord på uppdrag av Telenor.
I förra årets mätning hade åtta av tio barn tillgång till smartphone. Experter uppmanar dock föräldrar att sätta gränser för användandet, skriver Svenska Dagbladet.
Enkäten omfattar 2 000 föräldrar och 1 500 barn mellan fyra och elva år.
Jenny Klefbom, legitimerad psykolog och som arbetar främst med barn och ungdomar, säger att det är högst individuellt när barnet ska få en egen mobil.
- Man måste utgå från sitt eget barn. Är det ett barn som går bakom ryggen och kan göra helt andra saker eller ett barn som är en "moralpolis"? Generellt går det att säga att när barnet är i lågstadieåldern och börjar gå till och från kompisar och vuxna inte finns i närheten är det kanske dags för en telefon. Däremot är det direkt olämpligt att barn i den åldern har tillgång till internet, säger hon.
Jenny Klefbom pekar på en rad olika faror med om barn i för tidig ålder får tillgång till internet.
- Barn behöver inte kunna skriva eller googla utan det räcker med att trycka på olika länkar på till exempel Youtube. De behöver inte känna till på förhand om det är läskigt.
TT: Vad ska man då göra som förälder?
- Många vuxna är handfallna och tagna på sängen. Rent tekniskt går det ju att spärra sidor men också att föräldrarna är aktiva och har en levande dialog med sina barn så att de kan skydda sig den dagen de börjar vara på nätet.
Sara Bengtsson, forskare i kognitiv neurovetenskap på Karolinska Institutet, bedömer att hjärnan klarar att ta in mycket stora mängder information utan att det finns några risker. Först när flödet blir så stort att man blir stressad finns det anledning att vara mer försiktig.
- Hjärnan kan hantera parallell information, i stora mängder och mer än en typ av information samtidigt. Det är ju det vi gör när vi går och pratar samtidigt så den kapaciteten finns i hjärnan. Och det finns inget skadligt med stora mängder information så länge man inte når en stress, när man inte kan hantera informationen längre, säger Bengtsson.