Sparrisfestival, primördagar, primörvecka och nu primörweekend. Under åren har arrangemanget förändras men för första gången står primörsatsningen nu på egna ben, utan bidrag från EU och utan hjälp från Almi.
– Det blev så när förra bidragsperioden tog slut. Efter diskussioner kom vi fram till den här lösningen. Vi gör det med ganska små resurser i år men det är ett bra gäng som samlats, säger Visby Centrums verksamhetsledare Roger Hammarström på fredagen när årets satsning presenteras.
Dreamteam?
Roger Hammarström är sammankallande för gänget som består av Karin Pettersson från Gotland Promotion och Destination Gotland, Patrik Björkander, Gotlands Media, Roger Hammarström och Josefine Eriksson, Visby centrum, Margareta och Göran Hoas, Lilla Bjers, Daniel Eriksson, turistbyrån, Mats Pettersson, Hushållningssällskapet och Jessica Ahlberg och Joakim Pettersson, Kulinariska Gotland.
– Det här är en samling med folk som skulle ha varit för länge sedan, säger Göran Hoas på Lilla Bjers, som varit med under alla år.
Arrangörerna är övertygade om att frånvaron av ekonomiska bidrag gör dem friare att själva styra arrangemanget dit de vill. Tidigare har de varit tvungna att bestämma verksamheten efter vad som krävdes från exempelvis EU.
Marknad på Stora torget
Primörhelgen går av stapeln den 16 till 18 maj. Primörerna som ska firas och provsmakas är främst sparris, kajp, ramslök, rabarber och vitlök men även gurka och tomat och primörlamm. På kvällen den 16 maj blir det stor middag arrangerad av Kulinariska Gotland, på antingen Tott hotell eller Visby Strand. Dagen därpå blir det primörmarknad när Stora torget fylls av grönsaksodlare och andra matproducenter.
– Det är ett sätt för staden att lyfta fram producenterna på landsbygden, säger Roger Hammarström och är nöjd över att Visby Centrum äntligen har hittat ett bra sätt att engagera sig i primörpremiären.
– Stad och land tar armkrok, fortsätter Hushållningsskällskapets vd, Mats Pettersson.
Stor frihet
Under helgen blir det också som vanligt öppna gårdar och restauranger. Arrangörerna säger att friheten är stor att hitta på evenemang efter egna idéer.
– Det här blir garanterat något för alla foodies att ta sig till Gotland för, lovar Karin Pettersson från Gotland Promotion och Destination Gotland.