Något färre avbrott men långt ifrån målen

Geabs målsättning att halvera antalet elavbrott till 2019 verkar långt ifrån nåbar. Problemet är att effekten av de investeringar som gjorts släpar efter. ”Jag är inte nöjd med resultatet, men med arbetet” säger elnätschefen.

Luft. Inom några år är luftledningarna ett minne blott, och förhoppningsvis även en stor del av avbrotten.

Luft. Inom några år är luftledningarna ett minne blott, och förhoppningsvis även en stor del av avbrotten.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2017-12-28 12:01

I år har elbolaget satsat 180 miljoner kronor på det gotländska nätet, främst genom att ta bort gamla luftledningar och istället gräva ned elkablarna. För några år sedan, när bolaget startade den stora investeringsvågen och utbytet av elnätet, var ungefär hälften i luften och hälften nedgrävt.

– Även fast vi ökat takten är fortfarande stora delar kvar i luften, och det lär dröja ytterligare 10-15 år innan allt är nedgrävt, säger Björn Axelsson, elnätschef på Geab.

Arbetet med att välja vilka luftledningar som ska bort, är en noga avvägning mellan ålder, teknisk status och hur många kunder som berörs. Den senaste tiden har man satsat mycket på Sudret, där de flesta avbrotten sker. Men av olika anledningar har investeringarna inte gett effekt än.

– Det går inte så fort som vi önskar. En av anledningarna är bekymmer med vissa tillstånd som gjort att vi inte kunnat ta det nya i drift, även om investeringarna redan är gjorda, fortsätter han.

På de ställen där kablar inte ska grävas ned har man istället röjt för att minimera risken för fallande träd, vilket ofta är anledningen till avbrott. De senaste 1,5-2 åren har bolaget röjt längs hela luftledningsnätet. Sammantaget har satsningarna sänkt medelåldern på hela det gotländska nätet med 1-2 år.

Även om året inte riktigt är till ända så tyder statistiken på cirka 50–60 färre avbrott jämfört med i fjol. Samtidigt har antalet så kallade tre-elva- avbrott ökat:

– Tre–elva är egentligen ett kvalitetsmått på oss som elnätsleverantör. Det mäter hur många avbrott på under tre minuter som kunderna har haft.

– Är det färre än tre treminutersavbrott så är det god kvalitet. Är det fler än elva treminutersavbrott så är det inte god kvalitet. 2015 låg vi på 1 000 kunder som fått fler än elva, i fjol hade vi inga sådana kunder och i år är det dessvärre 1 000 igen. Vädret har spelat stor roll i år, och de flesta drabbade finns på södra delarna av ön där vi inte riktigt har den kvalitet vi önskar, säger Björn Axelsson.

Han tycker att de gör rätt saker, men att det inte riktigt får den effekt bolaget önskar. I vart fall inte direkt. Elnätschefen hoppas att 2018 blir ett år då årets investeringar märks i statistiken, så att färre elavbrott sker.

Februari

Detta hände också i februari:

5En bil kraschar och hamnar 100 meter ut på en åker i Norrlanda. Trots det klarade sig föraren utan några allvarligare skador.

7Gotlandsfinalen av ”Vi i femman” hålls i Eskelhems bygdegård mellan Klintehamn och Solberga, och salen är fullsatt. Frågorna rör både digerdöden, musik och alpina VM. I slutändan är det Klintehamn som går segrande ur fajten.

8Grönt centrum i Roma får avslag på två ansökningar om yrkeshögskolestatus. De utbildningar man sökt för till Myndigheten för yrkeshögskolan, var professionell fårproduktion och park- och naturvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om