Myter kring mångkultur
I törsta välvilja försöker vi att gruppera varandra. Du är man. Du är i 60-årsåldern. Du är invandrare. Som om det skulle berätta något om våra verkliga egenskaper och behov.Edna Eriksson sparkar bakut mot alla sådana definitioner:- Det är kränkande när någon annan berättar för en vad man är.
Myter och mångfald. Vem representerar en svart kvinna bäst som USA:s president? Egenskaper om kön eller etnicitet berättar ingenting om vilka vi egentligen är, slår Edna Eriksson fast. I går talade hon om myter kring mångfald i Visby.Foto: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Sedan många år är hon också utbildare.
Många arbetsgivare och organisationer efterfrågar hennes tjänster.
I allra största välvilja vill vi ju ha kläm på hur man ska bemöta människor från andra kulturer.
Men Edna Eriksson värjer sig för kulturbegreppet när det blandas samman med identitet.
Det finns ingen sådan koppling, slår hon fast.
Föränderligt
Själv räknas hon ofta till kategorin "invandrarkvinna" och det händer att hon blir bjuds in till olika sammanhang för att representera just den gruppen eller kanske komma till en skola för att stå som förebild för invandrarflickor.
Men Edna vet att inte kan vara varken det ena eller det andra. Så länge invandrarkvinnor inte sluter sig samman i en organisation och utser henne till sin representant så kan hon inte företräda någon annan än sig själv.
- Och de förebilder vi har behöver varken ha samma kön eller se ut som oss själva. Mina förebilder är min mamma, min pappa och Tage Danielsson.
Man kan tycka att det är praktiskt att gruppera folk efter etnicitet, men det är inte effektivt, tycker Edna Eriksson.
- Vi pratar om kulturell bakgrund som om den var fixerad, men min kulturella bakgrund kommer att förändras under hela livet.
Kränkande
I stället kan det upplevas som väldigt kränkande för den som får höra från någon annan vad man "är" .
- Gissa mindre och ta reda på mer! Det viktiga är att se människors livssituation, lyder Edn Erikssons råd.
Edna Eriksson kan räkna upp mängder av exempel på företag och myndigheter som försöker att ringa in människors behov genom att utgå från deras etnicitet och hon har lika många exempel på när det slår snett, blir kränkande och bara gör människor arga.
Farligt
Dessutom är det riktigt farligt. Man behöver inte gå långt bak i varken tid eller rum för att hitta otäcka exempel på hur människors etnicitet har varit avgörande för vilka rättigheter de har och om de alls ska ha rätten att leva.
- Det är inte farligt här, men se på Danmark där man som utlänning inte får gifta sig med en dansk om man inte uppfyller särskilda krav.
- Här kränks de mänskliga rättigheter som säger att alla är lika mycket värda oavsett vilka vi är.
Edna Eriksson gör en historisk tillbakablick och kan konstatera att vi i grund och botten egentligen inte har hänt så mycket sedan Linné delade in mänskligheten i fem grupper med vidhängande karakteristik eller sedan det rasbiologiska institutet i Uppsala mätte skallar på människor för att teckna en bild av deras karaktärer.
- Även om vi vill varandra gott i dag så har vi inte kommit någonstans.
Föreläsningen i Terra Novakyrkan arrangerades av Visby stifts kvinnoråd och Sensus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!