Mynt avslöjar okänd förlisning

Nya och mycket oväntade fynd har bärgats utanför Visby. Det var vid de pågående dykningarna efter dansk-lübska flottan som dykarna plötsligt fann mynt från 1600-talet. Mycket talar för att ett handelsskepp förliste här hundra år efter det att dansk-lübska flottan gick till botten.

Sorteras. Precis som vid alla arkeologiska utgrävningar sorteras fynden ett och ett i noga märkta fyndpåsar.

Sorteras. Precis som vid alla arkeologiska utgrävningar sorteras fynden ett och ett i noga märkta fyndpåsar.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-06-05 04:00
I förra veckan påbörjades sommarens utgrävningar utanför reningsverket i Visby. Som GA tidigare rapporterat pågår dykningar efter dansk-lübska flottans förlisning 1566. Marinarkeolog Göran Ankarlilja och hans team har sju miljoner sponsrade kronor och ett antal sommarveckor på sig för att bringa klarhet i en av Östersjöns största sjökatastrofer.
Samma dag som man fann en 90 gram tung guldsked, gjorde man också ett annat fynd på platsen. Arkeologerna har legat lågt med fyndet, men i dag kan GA visa bilder på den en decimeter långa fickplunta i tenn, som dykarna bärgade den 19 maj. Pluntan har använts till antingen krut eller sprit. Metalldetektorn ger mängder av ytterligare utslag på platsen.

Oväntat
På bottnen ligger många kanonkulor, man har bärgat flera blykulor för mindre skjutvapen och ett stort antal mynt. Silvermynten har ännu inte kunnat åldersbestämmas. Men stora brunfärgade kopparmynt har helt oväntat grävts fram av dykarna.
Präglingen är ännu glasklar och fullt läsbar. Årtalen 1644 och 1647 syns tydligt på baksidan. Bevisligen kan inte mynten härröra från dansk-lübska flottan.
- Något mer har hänt här, i mitten av 1600-talet. Jag gissar att det kanske ligger rester av ett mindre handelsfartyg ovanpå det andra, säger Göran Ankarlilja.

Bråttom
Nu har man bara drygt en vecka kvar att dyka på platsen för att försöka bringa klarhet i historien. Ytterligare fynd kan kanske hjälpa till att ge en bild av vad som skett någon gång efter 1647, då det yngsta myntet som hittills hittats präglades.

Okänt
-  Metalldetektorn ger massa utslag men vi vet inte om vi hinner undersöka dem alla, säger Göran Ankarlilja, som inte känner till någon förlisning på platsen under 1600-talets mitt.
Han berättar att dykarna som gräver i bottensedimenten även hittat andra föremål i silver. Saker sticker ännu upp på bottnen, annat än mynt. Kanske finns där silverbestick, tallrikar eller silverbägare som tillhört förolyckade adelsmän.
De nya fynden gör dykningarna än mer spännande, men det arkeologiska arbetet mer komplicerat. Fyndblandningen gör att det man hittar måste ifrågasättas och kanske omvärderas.
- Vi har hittat mycket mer föremål på platsen än vi förutspådde. Här skulle man kunna dyka flera säsonger. Nu har vi bara en och en halv vecka kvar innan vi ska flytta oss till Krusmyntagården, säger Göran Ankarlilja.

Oklart
Göran Ankarlilja har kontakter med Fornsalen och hans målsättning är att de nya fynden ska kunna visas upp under sommaren i den pågående utställningen på länsmuseet. Kanske kan en konservering vänta till efter sommaren och kanske kan exempelvis mynten förvaras i det stora akvarium som finns på museet.
- Men det är en försäkringsfråga. Ett akvarium är inte någon säkerhetsmonter, säger Göran Ankarlilja.
Intresset för de marinarkeologiska utgrävningarna är stort. Därför har man i den container som fungerar som depå vid reningsverket, installerat en tv-monitor. Via en undervattenskamera och hundra meter kabel ut i sjön, kan nyfikna följa vad som sker på havsbottnen.
Under Almedalsveckan kommer dykstationen att finnas på plats vid Kruttornet, för att sprida kunskap om vilket öde som mötte dansk-lübska flottan, bara ett stenkast därifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om