"Mycket byråkrati på förmedlingen"

På Arbetsförmedlingen på Gotland jobbar 50 arbetsförmedlare. De jobbar efter de instruktioner som regeringen har gett.- Det är för mycket byråkrati, säger Margaretha Carlström Nilsson, arbetsförmedlare i Visby. Om vi fick jobba med det som vi är bra på skulle vi nå ett mycket bättre resultat.

MÖTE. Margaretha Carlström Nilsson, arbetsförmedlare i Visby, till vänster, vill ha mindre byråkrati. Politikerna Ylva Johansson, S), i mitten och Annika Qarlsson, (C), pratade om skandal.

MÖTE. Margaretha Carlström Nilsson, arbetsförmedlare i Visby, till vänster, vill ha mindre byråkrati. Politikerna Ylva Johansson, S), i mitten och Annika Qarlsson, (C), pratade om skandal.

Foto: Linda Berglund

Gotland2012-07-05 04:00

Det handlar om att matcha arbetssökanden, att ta kontakt med arbetsgivare och att ge vägledning.

- Vi försöker ha rätt person på rätt ställe men resurserna räcker inte till, säger Margaretha Carlström Nilsson. Och vi får hela tiden kritik för vårt arbete. En del ärenden skulle egentligen ligga på Försäkringskassan men folk som är utförsäkrade kommer förtvivlade till oss.


Varannan får hjälp
Enligt en artikel i Dagens Nyheter i går får bara varannan långtidsarbetslös hjälp. Detta enligt en intern rapport från Arbetsförmedlingen som DN har tagit del av.

I går höll Fackförbundet ST, (Statsanställda) ett seminarium med personal från Arbetsförmedlingar i landet. Från Gotland deltog fem förmedlare. Där diskuterades Arbetsförmedlingens sätt att arbeta.

- Det är katastrofalt dåligt, sa riksdagsledamot Annika Qarlsson (C). I år har anslaget höjts och 2 000 personer har anställts. Ändå får inte människor den hjälp till arbetsmarknaden som de har rätt till. Jag kommer att följa upp det här. Det är mycket viktigt.

Även Ylva Johansson (S), vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, var upprörd.

- Detta är skandal. Det är regeringen som är boven. Regeringen detaljstyr Arbetsförmedlingen. Man måste ge Arbetsförmedlingen friare förutsättningar att arbeta.


Samma resultat
Konkurrensutsättningen diskuterades under seminariet.

- De nya coacherna fick samma pengar, gjorde samma saker och resultatet blev det samma. Vad är det då för mening med konkurrensutsättning. Ska vi ha konkurrens måste de göra något annat, sa Ylva Johansson.

Jennifer Lind, Småföretagarnas riksförbund efterlyste mindre byråkrati för småföretagare som vill anställa.


Lärlingssystem
- Jag vill att man tittar lite mer på lärlingssystemet. Det är tufft tempo att vara företagare och det är mycket byråkrati. Man orkar inte. Glappet är alltför stort mellan Arbetsförmedlingen och företagarna.

Detta var något som även Margaretha Carlström Nilsson efterlyste.

- Det är sju av tio utexaminerade akademiker som aldrig har haft ett sommarjobb. Hur placerar man dem? Det där med lärlingar har diskuterats länge och är inget dumt förslag.

För en månad sedan var 2 452 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen. Man räknar dock med att det blir 2 900 i slutet av året. Av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen står cirka 1 000 personer långt från arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens rapport.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om