Sommartider är loppistider. Gotland är också en plats där detta nöje är populärt – många arrangerar och många besöker.
Men hur blir det just denna sommar? Vad är det som gäller?
Det är inte helt enkelt, men GT tog både länsstyrelsen och polisen till hjälp för att reda ut svaren.
Först har vi det här med polistillstånd. Det är inte kopplat till pandemin, utan har funnits länge, gällande offentliga tillställningar.
Huruvida ett sådant behövs beror på om loppisen liknar en marknad eller inte.
– Det har dividerats kring vad en marknad är, men det är något som samlar människor till en viss händelse, inte något stadigvarande. Sådant som kvarters- eller bakluckeloppisar har ofta den karaktären, då flera säljare samlas vid ett tillfälle, berättar Gotlandspolisens jurist Elisabeth Jessen.
Motsatsen skulle kunna vara den som bara drar upp garageporten, skriver ett swishnummer på en lapp och sedan har öppet hela sommaren. Däremellan finns många gråzoner.
Hur många som bryter mot tillståndsplikten kan Elisabeth Jessen inte svara på.
– Nej, mörkertalen är nog väldigt stora.
Juristen betonar att du som arrangör alltid bör ha de allmänna pandemiråden i åtanke, oavsett hur stor din loppis är. Men gällande dessa mindre och mer kontinuerliga varianter kan du inte hållas ansvarig i relation till ordningslagen – så länge ordning, säkerhet och trafik inte störs.
Den andra typen, med "marknadskaraktär", räknas alltså som offentlig tillställning. Och då gäller väl pandemins nya deltagarbegränsningar för dessa? Svaret är nej.
Folkhälsomyndigheten har nämligen bestämt att marknader ska vara undantagna från reglerna. Så det finns faktiskt inget generellt maxtak alls för dessa.
Fritt fram, med andra ord? Svaret blir nej, även denna gång. Du som arrangör ska fortfarande begränsa antalet besökare på ett sätt som blir "säkert ut smittskyddssynpunkt".
– För att säkerställa att trängsel undviks på en marknad utomhus kan man exempelvis tilldela försäljarna en anvisad plats, med ett avstånd om minst två meter i sidled och bakåt. I gångarna bör avståndet vara längre än två meter, förklarar Marlene Andersson på länsstyrelsen.
Arrangören ska dessutom "informera sina besökare om hur smittspridning kan undvikas", erbjuda handtvätt eller handsprit, dokumentera sina åtgärder, med mera.
Många regler finns kvar, med andra ord. Dessutom bygger allt detta på att du sköter din försäljning utomhus.
– Håller du till inomhus räknas det som en handelsplats, påpekar Elisabeth Jessen.
Och då gäller plötsligt de omskrivna reglerna om max en person per tio kvadratmeter i stället.
Även om regeringen nu har presenterat en plan för utfasning av coronareglerna är det även möjligt att saker och ting förändras.
Många kommer till ön i sommar. Blir det ett stort utbrott här lär det också bli tuffare restriktioner igen.
– Så se till att hålla dig uppdaterad, säger Elisabeth Jessen.
Om man bara är besökare då? Då är det mest det sunda pandemiförnuftet som gäller.
– Jag vill uppmana alla att följa verksamhetsutövarnas åtgärder och sedan vill jag även påminna om att alla har ett ansvar att förhindra smittspridning. Det innebär att man inte åker runt på marknader eller loppisar om man känner sig sjuk. Om man besöker en loppis, där man ser att det redan är mycket folk, så kan man vända för att komma tillbaka vid en annan tidpunkt eller åka till en annan loppis, klargör Marlene Andersson.