Mutmisstankar redan 2002
- Den största frågan jag ställt mig är varför företagen betalade ut pengarna till rederichefen, sa styrelseordföranden för Rederi AB Gotland, Jan-Eric Nilsson när han vittnade inför Svea hovrätt i går.
Det var tredje dagen som parterna samlats i Svea hovrätt för att försöka reda ut om rederichefen tagit emot över 11 miljoner kronor mutor eller om pengarna var rederirabatter. M
Han och Jan-Erik Rosengren svarade samstämmigt och redigt på rättens alla frågor.
Ställningsfullmakt
Dödsboets advokat Jonas Reiner anser att rederichefen hade ställningsfullmakt och kunde avtala om rederirabatter. Både Jan-Eric Nilsson och Jan-Erik Rosengren säger att det inte var så. För övrigt krävs det alltid två personer för att teckna firma och bara ledamöter i styrelsen och vd kan göra det.
- Rederichefen var inte firmatecknare. Han hade stort ansvar för tekniken med jag, min far och företagets jurist Peter Lindskog skrev på det kommersiella avtalet med kinavarvet, sa Jan-Eric Nilsson.
Rederichefen hade inte ställningsfullmakt.
- Nej, vi har tydligt delat upp ansvaret, svarad Jan-Eric Nilsson som återigen förklarade att rederichefen bara hade ett tekniskt ansvar.
Hjälpen till varvet bestod enbart av rådgivning.
Felformulering
Åklagaren Kjell Lilieholm undrade om rederichefen fick ta emot pengar vid sidan om på annat sätt.
- Nej. Vi tillåter inte konsultuppdrag, svarade Jan-Erik Rosengren.
Det var i november 2002 som skattemyndigheten kontaktade rederiet om de 500 000 kronor som Rolls Royce betalat in på rederichefens konto. Jan-Eric Nilsson redogjorde för hur det gick till.
- Det var Rosengren som ringde och berättade det för mig den 13 november, sa han som ville vara exakt och tittade i sina anteckningar.
Domaren bad honom försöka svara fritt.
- Vi visste inte vad det rörde sig om, men anade att något inte stod rätt till. Olika möjligheter diskuterades, bland annat att det kunde vara en muta, sa Jan-Eric Nilsson.
- Rederichefen sa att det var en felformulering från Rolls Royce och att det var en form av arvode för utförda tjänster. Vi visste ju ingenting, påpekade han.
Både Rosengren och Nilsson hävdade att rederichefen hållit inne med alla uppgifter som hade med pengarna att göra.
- Jag frågade om han fått mer pengar, men han nekade, sa Jan-Eric Nilsson.
Vi blev chockade
Rosengren beskrev känslan när beskedet kom om att det var över 20 miljoner kronor.
- Vi blev chockade allihop. 500 000 kronor var mycket pengar redan det.
Rederichefen fick aldrig förklara sig för ledningen eftersom han satt i häkte då.
Rederiledningen kände varken till något om kontot eller om bolaget i Singapore. Att han skulle ha haft kostnader för båtbyggena visste de inte heller om.
- Det sa han inte.
Jan-Eric Nilsson kunde inte tänka sig att rederichefen fritt skulle få disponera pengar som skulle användas för oförutsedda kostnader i bygget.
- Vi har väldigt tydlig struktur i de här affärerna.
Att rederichefen gav Lips anbud till konkurrenten Rolls Royce gillade inte Jan-Eric Nilsson.
- Om han gjort det, var det fel. Det är inte ett korrekt uppträdande som kund.
Rederichefen skrev på ett mäklaravtal med Wärtsilä.
- Han var inte mäklare för rederiets räkning, sa Jan-Eric Nilsson som berättar att de bara har mäklaravtal i samband med kontraktsskrivande med varvet.
Skuggdirektör
Då är det rutin. Eric D Nilsson används som mäklare, något som granskats i den rapport som minoritetsägarna i rederiet krävde. Hans delaktighet i besluten ansågs strida mot aktiebolagslagen och beskrev som en skuggdirektör.
- Det framgår fullständigt kristallklart att det var kritik, sa Jonas Reiner.
Jan-Eric Nilsson ansåg att det inte framgick att de gjort något fel.
- Ja, men granskaren har inte sagt att vi bör ändra på det, bara ta hänsyn till det i vår arbete.
Rederirabatt kände inte de två vittnena till innan den här historien blivit känd.
- Det är ett flyktigt, luddigt begrepp. Sedan 1987 vet jag att vi inte tagit emot något sådant. Att göra avtal med underleverantörer vid sidan om, känns inte rätt, sa Jan-Erik Rosengren.
- Vi har ingen avtalsrelation och då kan vi inte att det är våra pengar. I mitt språkbruk ges rabatt på ett pris mellan köpare och säljare och det förutsätter ett avtalsförhållande, sa Jan-Erik Nilsson.
Inte en krona
Rederi AB Gotland har i vissa fall garderat sig mot mutor.
- När vi gjorde affären i Indonesien tog vi direktkontakt med både myndigheter och varvsledning och var kristallklara med vad som gällde.
- Inte en krona vid sidan av avtalet.
Han förklarar sitt agerande med att han jobbat på försvarets materialverk.
- Där blev vi rejält utbildade i vad man får och inte får göra i såna här affärer. Vi stämde i bäcken från början och på ett tydligt sätt.
Kinafärjorna är rederiets största affär någonsin.
- Det är tveksamt om vi fått båtar utan honom. Han var otroligt duktig, sa Jan-Erik Rosengren.
Rederiet anser inte att de skadats ekonomiskt av historien:
- Men vi har förlorat en oerhört vikig medarbetare.
På tisdag nästa vecka är det hedersordföranden i Gotlandsbolaget, Eric D Nilsson som ska höras. Jonas Reiner hävdar att Eric D både vetat om och godkänt att rederichefen tagit emot rederirabatter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!