"Museet är i en moment 22-situation"

Bungemuseet behöver hjälp. Besökarna hittar inte dit samtidigt som föreningens medlemmar börjar bli gamla. Fastigheterna kräver dessutom ett allt större underhåll.

Museet som är ett av de äldsta friluftsmuseerna i Sverige har hamnat i en "moment 22-situation".

Museet som är ett av de äldsta friluftsmuseerna i Sverige har hamnat i en "moment 22-situation".

Foto: Mats Hemlin

Gotland2013-11-05 16:27

Verksamheten måste därför ändra inriktning, föreslår Henrik Zipsane från Nordiskt centrum för Kulturarvspedagogik i Danmark som gjort en utredning kring Bungemuseet och sett över verksamheten där. Museet som är ett av de äldsta friluftsmuseerna i Sverige har hamnat i en "moment 22-situation" menar han.

På tisdagen lade kultur- och fritidsnämnden fram ett förslag om en ny form av drift och ägande för museet baserad på Henrik Zipsanes utredning.

Museet ägs och drivs idag av den ideella föreningen Kulturhistoriska museet i Bunge där ett genomgripande generationsskifte börjar närma sig.

- Det behövs nödvändiga åtgärder och förslaget just nu är att dela verksamheten i två delar. Verksamheten bör vara en del och förvaltandet en annan, förklarar Janica Sörestedt som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Förslaget innebär att uppdelningen av ägande och drift ska skiljas åt. Föreningen ska fortsätta att äga museet men driften föreslås skötas av ett driftsbolag där föreningen, region Gotland och Gotlands Museum ingår. Gotlands Museum ska då gå in som majoritetsägare i bolaget och därmed bli ett dotterbolag till länsmuseet.  Dessutom vill man skapa en underhållsfond för fastigheterna inom Bungeområdet med pengar från sponsring, medlemmar från föreningen och försäljning av föreningens fastigheter utanför området.

- Bungemuseet har bett om hjälp. De får det helt enkelt inte att gå ihop rent ekonomiskt så det kan nog vara bra att nya krafter tar vid.  Det behövs släppas in nya verksamheter där, säger Janica Sörestedt.

Henrik Zipsane skriver i sin utredning att den verksamhet som finns idag inte är tillräckligt attraktiv för de naturliga målgrupperna för museet. Han nämner friluftsmuseet Weald & Down i Sussex som ett lyckat exempel med en tydlig profilering på bland annat kursverksamhet och en omfattande marknadsföring. "Det kräver resurser och samarbeten som Bungemuseet inte har i nuläget" skriver han.

Förslaget som kultur- och fritidsnämnden ställt sig bakom ska utredas av kultur- och fritidsförvaltningen.

- Vi var helt eniga. Det finns helt enkelt ingen annan väg att gå, säger Janica Sörestedt.

Har ni någon ny idé om verksamheten?

- Kanske man kan släppa in nya verksamheter? Vi vill kunna renodla, göra det mer levande och öppna upp det ännu mer. Men det är än så länge bara på planeringsstadiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om