Mp vill ändra lagen efter kalkdomen

Miljöpartiet vill att lagen ska ändras så att områden som Ojnare skyddas.

Helena Leander,Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson.

Helena Leander,Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson.

Foto: Fredrik Hjerling

Gotland2014-06-02 18:51

– Om lagen inte ens kan skydda Ojnare, vad kan den då skydda? Nu måste den ändras så att områden med Ojnares värden kan få det skydd de behöver, säger Helena Leander, Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

Ojnare har unika naturvärden och föreslås bli nationalpark av Naturvårdsverket. Kalkbrott där befaras dessutom hota dricksvattnet, skriver Helena Leander.

Miljöpartiet vill att miljöbalkens skydd för dricksvatten och biologisk mångfald ska stärkas, vilket partiet föreslagit till riksdagen.

Även lokalt är Miljöpartiet upprörda över domen. I ett pressmedelande kritiseras bland annat domstolens beslut om villkor för efterarbetet.

– Det är verkligen förvånande att domstolen lämnar så många frågor obesvarade kring Nordkalks villkor för tillståndet till brytning”, kommenterar Isabel Enström, ordförande för Miljöpartiet på Gotland.

"Av någon anledning verkar domstolen gällande vattenfrågan ha valt att lägga mycket större vikt vid Nordkalks konsulter än motparternas experter. I MÖDs dom 15 maj 2012 framgår att då framlagda alternativa förslag till vattenhantering behöver utredas ytterligare. Detta hanterar nu MÖD genom att bolaget under 'en prövotid inför i drifttagande av täkten ska utreda lämpligt omhändertagande av avskiljt rejektvatten från den planerade reningsanläggningen i täkten.' Domstolens bedömmer att detta inte är en fråga som påverkar Natura 2000-bedömningen och därför kan delegeras till tillsynsmyndigheten

alternativt, så som bolaget föreslår, sättas på prövotid", skriver partiet.

– Frågan är då vad som sker om de hittills redovisade alternativen, att leda vattnet till Fårösunds reningsverk som redan idag är fullt, att släppa vattnet i Kappelshamnsviken i den

redan hårt påverkade och övergödda Östersjön, att Nordkalks anläggning i Storugns får omhänderta vattnet vilket kräver en separat tillståndsprövning, eller att anlägga våtmark

för att omhänderta dessa stora volymer av vatten, inte visar sig möjliga, fortsätter Isabel Enström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om