Motståndarna har fler än 100 medlemmar

- Vi vill framförallt slå vakt om den gotländska vattenförsörjningen. Ingen kan förutsäga vad som händer om man gör så stora ingrepp i berggrunden som Nordkalk planerar, säger Sofia Bothorp, en av över 100 medlemmar i nybildade föreningen Bevara Ojnareskogen.

Gotland2005-08-13 06:00
Hon är så kallad sommargotlänning, med hus i Fleringe. Hon är van vid att sommargotlänningars åsikter inte alltid jämställs med bofastas här på ön. Men när Nordkalks planer på ett nytt brott blev kända kunde hon inte låta folkbokföringsadressen i Karlskrona hindra henne.
Hon gick med i föreningen Bevara Ojnareskogen och betonar att de bofasta medlemmarna är lika många som sommargotlänningarna, tvärtemot vad föreningens meningsmotståndare ofta hävdar.
- Precis lika många medlemmar bor här i trakten. De som påstår att sommargotlänningar är emot ett nytt brott vill förmodligen bara marginalisera föreningens argument, säger hon.
Föreningen märker överhuvudtaget att frågan om Nordkalks vara eller icke vara på Bunge-täkten är infekterad. Många medlemmar stödjer föreningen men vill inte synas aktivt.
- Det krävs mod för att stå upp mot Nordkalk när man känner människor som jobbar eller har jobbat i kalkindustrin, och det förstår jag. Arbetstillfällena är otroligt viktiga på Gotland idag. Vi önskar bara att politikerna var mer intresserade av att ta fram alternativa lösningar. Det borde kunna skapas andra jobb inom mer långsiktiga näringar än storskalig kalkbrytning, säger Bosse Fernholm, invald i föreningsstyrelsen.
Medlemmarna han företräder efterlyser ett helhetsperspektiv i debatten kring kalkstensproducenternas framtid på ön.
- Vi vill inte att det ska uppfattas som att vi driver opinion mot kalkbrytning. Vi driver opinion mot att riskera Gotlands vattenförsörjning och mot att exploatera naturvärden som aldrig kan återskapas, säger Sofia Bothorp.
Gällande vattenförsörjningen vill föreningen påminna om vad som hände när Gotlands kommun förra sommaren provpumpade för att hitta grundvatten till Fårösund. Statens Geologiska undersökning, SGU, hade godkänt platserna för provpumpningen. Man ansåg att man visste hur grundvattnet rörde sig i berggrunden just här. Men teorierna stämde inte med verkligheten och följden blev att flera brunnar i närheten torrlades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om