Mötesplats och livlina
För Astrid Sjölin Àr den en livlina.För Stefan Gahnström Àr den en plats att göra bra fynd pÄ.Och för Röda korset Àr det en verksamhet som ger pengar till bland annat sociala insatser.
Tore Pettersson och Maj-Lis Widerström besöker Kupan i Visby nÄgon gÄng i veckan. Vi tar en kopp kaffe, lÀser tidningen och tar en runda i butiken, berÀttar de.
Foto: krister nordin
Och grunden för det överskott pÄ 900 000 kronor som blev förra Äret Àr förutom det gotlÀnningarna skÀnker alla de frivilliga som sorterar, klÀder, böcker, porslin och annat som lÀmnats in, syr och snickrar, sköter butiken och kaféet utan att ta en krona betalt. PÄ Kupan i Visby Àr det 170 personer som ger av sin tid, var och en efter sin förmÄga och lust. En del en förmiddag i mÄnaden, andra kommer varje dag.
Livlina
- Det ger sÄ mycket tillbaka. Det hÀr Àr min livlina. Hemma har jag en make som Àr sjuk, sÄ det kÀnns bra att komma hit, trÀffa vÀnner och göra en insats, sÀger Astrid Sjölin som funnits med sedan starten för tio Är sedan.
TvÄ, tre förmiddagar i veckan stÄr hon dÀr i Kupans lokaler pÄ Norra Hansegatan och sorterar klÀder och annat som gotlÀnningarna kasserat och lÀmnat in. En mycket trasig lagÄrdsoverall full med skit Àr bland det vÀrre som lÀmnats in.
- Mycket mÄste vi slÀnga, sÀger Röda korsets regionchef pÄ Gotland, Göran Wahlqvist. Kuporna pÄ Gotland fÄr in ungefÀr 200 ton klÀder om Äret. 60 av dessa skickas till vÄrt katastrofförrÄd i Halmstad, 40 ton gÄr till Tukums i Lettland och 50 ton sÀljer vi i vÄra butiker. Men 50 ton tvingas vi slÀnga för att det Àr för dÄligt. Vi vill inte att folk ska lÀmna sÄdant de sjÀlva inte kan tÀnka sig att ha pÄ sig.
- Men mycket av det vi fÄr in Àr vÀldigt fint, rent och struket och knappt anvÀnt, berÀttar Anja Yttergren.
Hon arbetar som personlig assistent pÄ oregelbundna tider. Tre, fyra gÄnger i veckan nÀr hon Àr ledig frÄn jobbet Àr hon pÄ mötesplatsen Kupan. Hon jobbar med sÄvÀl sortering som med barn- och ungdomsverksamhet.
I syverkstaden sitter Pia Nordin ett par förmiddagar i veckan. Hon lagar och syr i knappar pÄ plagg som lÀmnats in, men syr ocksÄ kuddar, vÀskor, förklÀden och annat av tyger som gotlÀnningarna lÀmnat in. Hon har ocksÄ arbetat ideellt pÄ Kupan sedan starten.
- Varför? För att det behövs, sÀger hon. Och sÄ Àr det gemenskapen och att fÄ kÀnna att man gör lite nytta.
Möbler lagas
I snickarverkstaden lagas inlÀmnade möbler och annat av trÀ, men hÀr tillverkas ocksÄ pallar, skÀrbrÀdor och annat som sÀljs i butiken. Och borden i kaféet har gjorts hÀr.
Elisabeth Lind Àr förestÄndare för Kupan i Visby och har varit det sedan starten. Hon Àr en av tvÄ anstÀllda och har varit med och byggt upp verksamheten frÄn grunden.
- Det har varit en otrolig utveckling, sÀger hon, och jÀktar vidare för att hinna med förberedelserna inför morgondagens 10-Ärsfirande.
Verksamheten har Àndrats frÄn klÀdinsamling till att allt mer bli en social mötesplats, för enskilda och grupper och föreningar. För mÀnniskor som vill trÀffa andra mÀnniskor.
Annan synlighet
- VÄra kupor har gett Röda korset en annan synlighet och tillgÀnglighet. Det gör att vi fÄtt fler medlemmar och fler frivilliga till olika verksamheter. I dag har vi nÀrmare 2 000 frivilliga pÄ Gotland, berÀttar Göran Wahlqvist.
Varje vecka har Kupan i Visby ungefÀr 2 500 besökare och givare. Stefan Gahnström Àr en av den som kommer ofta.
- Jag samlar pÄ keramik och nysilver och har gjort mÄnga bra fynd hÀr, berÀttar han.
Vi trÀffar ocksÄ Joel Zerpe, Anton Sandqvist och Julia Stjernlöf frÄn Musikalkompaniet som Àr pÄ jakt efter rekvisita till förestÀllningen Den hemlighetsfulla trÀdgÄrden som har premiÀr i morgon.
- Det hÀr Àr vÄrt stamstÀlle. Och i dag har vi fÄtt lÄna en del prylar till förestÀllningen, sÀger Joel Zerpe.
Tore Pettersson och Maj-Lis Widerström sitter med en kopp kaffe i kafeterian.
- Vi kommer hit nÄgon gÄng i veckan. Dricker kaffe, lÀser tidningen och tar sedan en runda i butiken, berÀttar de. Det hÀr Àr en samlingsplats, hÀr trÀffar man folk.
I morgon blir det öppet hus med mannekÀnguppvisning, musik, tipspromenad och kaffe och tÄrta.
Det började i VÀxjö för 21 Är sedan. Man fick in mer klÀder och annat Àn vad det fanns efterfrÄgan pÄ i bistÄndsverksamheten och satsade dÀrför pÄ second hand-försÀljning.
I dag finns mötesplatsen Kupan pÄ 290 platser i landet.
PÄ Gotland finns Kupan i Visby, Slite, Hemse och Klintehamn. Inom kort öppnar man Àven en mötesplats i FÄrösund. Dessa drivs runt med ungefÀr 600 frivilliga, alltsÄ drygt en procent av Gotlands befolkning.
Lokalerna för Kupan i Visby har byggts till, senast 2005. Verksamheten drivs av Röda korskretsarna pÄ mellersta Gotland.
Nettoöverskottet anvÀnds till att utveckla den lokala verksamheten, bland annat den sociala, och till bistÄnd.
I dag finns mötesplatsen Kupan pÄ 290 platser i landet.
PÄ Gotland finns Kupan i Visby, Slite, Hemse och Klintehamn. Inom kort öppnar man Àven en mötesplats i FÄrösund. Dessa drivs runt med ungefÀr 600 frivilliga, alltsÄ drygt en procent av Gotlands befolkning.
Lokalerna för Kupan i Visby har byggts till, senast 2005. Verksamheten drivs av Röda korskretsarna pÄ mellersta Gotland.
Nettoöverskottet anvÀnds till att utveckla den lokala verksamheten, bland annat den sociala, och till bistÄnd.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!