Det gick inte att nå politisk enighet om upphandlingen av de tjänster som i dag till stora delar utförs av Gotlands turistförening och Tillväxt Gotland.
Moderaterna och Folkpartiet ansåg att en delad upphandling skulle underlätta för mindre företag att vara med i budgivningen. Det skulle gynna gotländska företag och även leda till ökad konkurrens. Men den rödgröna majoriteten och Centerpartiet beslutade att göra en samlad upphandling, och vann voteringen med 11-4.
- Vi tror att det ger ökad effektivitet och ett lägre pris. Dessutom får vi en bättre kontroll över det vi upphandlar, säger kommunalrådet Hanna Westerén (S).
Att Centerpartiet sällade sig till de rödgröna förklarar Lars Thomsson och Eva Nypelius så här:
- Avgörande för oss är samordning och effektivitet av tjänsterna. Därför stöder vi en samlad upphandling.
"Gör som bussbolagen"
Centerpartiet tror att gotländska företag kan vara med i upphandlingen, även om den görs samlat.
- Vi hoppas att de gotländska företagen ser möjligheterna att gå samman, på samma sätt som man gjorde i exempelvis bussupphandlingen, säger de båda Centerpartisterna i ett pressmeddelande.
Kommunstyrelsen beslutade även att anvisa den nya verksamheten till Donnerska huset, som ska bli Mötesplats Gotland. Där ska de upphandlade verksamheterna - marknadsföring av Gotland och stöd åt näringslivet - samsas med Almi och Gotlands industrihus AB för att erbjuda "en dörr in" till all verksamhet som näringsliv och besöksnäringen behöver.
Ledningskontoret får nu i uppdrag att ha ett anbudsunderlag klart till i början av nästa år, och att under 2011 genomföra upphandlingen. Det avtal som tecknas ska gäller tre år, med möjlighet till förlängning två år.
Frångår policy
Gårdagens beslut innebär att kommunen frångår sin egen policy för upphandlingar. I riktlinjerna, som antogs i september förra året, skriver man: Förfrågningsunderlag skall i möjligaste mån utformas på ett sådant sätt att även små och medelstora företag har möjlighet att konkurrera om kommunens uppdrag.
Niklas Harlevi, vd för Gotlands turistservice, är en av dem som visat intresse för den kommande upphandlingen. Han är inte särskilt glad över beskedet om en samlad upphandling.
- Det känns som om den är skräddarsydd för det nya bolag som Gotlands turistförening och Tillväxt Gotland är på väg att bilda, säger han.
Niklas Harlevi tror att en samlad upphandling innebär färre anbudsgivare, och därmed sämre konkurrens.
- För oss inom turistnäringen är det jätteviktigt att marknadsföreningen av Gotland och det jobb som utförs av Gotland Convention Bureau fungerar, säger han.