Möter ett ökat behov av mötesplats

På 20-talet erbjöd Röda korset hemtjänst, på 30-talet tandvård och på 40-talet bastubad.
I dag tycks behovet vara större av själsligt stöd, som medmänsklighet, närhet och gemenskap.
I går "nyinvigdes" Mötesplats Kupan i Visby, som byggts ut för att kunna famna fler och stötta mer.

Gotland2006-02-03 06:00
Våren 1998 öppnade Röda korset på Gotland sin första Mötesplats Kupan, på Norra Hansegatan i Visby. Då hyrde man lokalen, som var dimensionerad för försäljning för 1 000 kronor per dag, av RK:s centralstyrelse.
Verksamheten växte snabbt, inte minst den sociala biten. Utöver att fika och lämna eller köpa begagnade saker, kom många för att mötas. För en stunds samtal, stöd och umgänge.
Efterhand insåg man att lokalerna hade begränsningar. Behovet av mänskliga möten, var större än mötesplatsen.
Därför började mellersta Gotlands Röda Korskretsar att, hösten 2004, diskutera ett köp av fastigheten. Det blev verklighet i december det året och våren 2005 började man bygga om och ut lokalerna - även i arbetsmiljösyfte.
I går invigdes de.

Mer tillsammans
Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren, ditrest för tillfället, var mycket nöjd. Både med mötesplatsen och med Birkagården, som han besökte före invigningen.
- Det känns bra att vi är med för de allra mest utsatta och att vi gör det tillsammans med andra. Det finns ett mervärde i det.
Att göra saker tillsammans, är just vad man hoppas nu ska ske spontant i än större utsträckning på Kupan.
Mötesplatsen kan ge utrymme för exempelvis korta eller långa fikastunder, samtal, kortspel, släktforskning, underhållning - i stort sett vad som helst besökarna själva efterfrågar och skapar.

Växlingskontor
Christer Zettergren kallade Kupan för ett "växlingskontor".
- Hit kan man komma om man vill bli av med pengar, om man har tid att ge eller om man behöver något, exempelvis en medmänniskas tid. Alla kan växla till sig något.
De behov RK försöker tillfredsställa nationellt, har förändrats under åren. I dag efterfrågas tid med andra människor.
- I dagens välfärdssamhälle finns det delar där Röda korset mycket väl kan göra en insats.
Många av dem som besöker Kupan, är personer i någon form av utsatt situation. Dem kan RK hjälpa eller lotsa, menade generalsekreteraren.
- Man kanske inte vill ha, eller får, hjälp av myndigheterna. Eller så vill man bara dricka billigt kaffe och prata med någon.
RK:s regionchef Göran Robsarve håller med.
- Det här är stans enda fik där man kan sitta en hel dag med en kopp kaffe!

Fler behövs
RK har tre "kupor" på Gotland, som var och en bemannas av över 150 frivilliga. Trots det behövs fler frivilliga krafter, inte minst till organisationens verksamhet med äldrebesök.
Något RK kan bli bättre på, menar Christer Zettergren, är att motivera de frivilliga krafterna att stanna kvar än längre inom organisationen.
- Du måste bli sedd och uppmärksammad som den som gjorde en skillnad. Vi måste se till att det budskapet når fram!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om