Mörkt för fisket om torskstoppet utökas

Blir det ett torskfiskestopp på fyra månader, då tror jag att fler fiskare kommer att lägga av. Det är de mindre båtarna, sådana som vi har här, som kommer i kläm medan det gynnar de stora på västkusten.
Det säger Lars Broman ordförande för Gotlands fiskareförbund med anledning av fiskeriverkets förslag efter sommarens tvåmånaders stopp, som verket anser bara gav en marginell biologisk effekt på torskbeståndet i Östersjön.

Gotland2004-12-07 06:00
Fiskeriverket skriver i en utvärdering av sommarens torskstopp som efter fiskerikommissionens beslut bara var två månader, att stoppet måste ändras och gör bedömningen att man bör förlänga stoppet till 3-4 månaders för att få ett effektivt lekområdesskydd för torsken.
Enligt fiskeriverket så är det bästa om man har 3-4 månaders fiskestopp i kombination med att de historiska lekområdena, Bornholmsdjupet, Gdanskdjupet och Gotlandsdjupet, stängs för allt fiske under de perioder som torsken samlas inför leken och under själva lekperioden. Men utanför lekområdena tycker verket att man kan behålla 200-kilosregeln.
? Jag håller med Lars Broman. Det ser mörkt ut om det blir ett stopp på fyra månader per år. Det blir problem för de små fiskebåtar som vi har här, säger länsfiskekonsulent Rolf Gydemo.
? Situationen är knepig. Jag tror att flera kommer att lägga av om det blir ett stopp på fyra månader. Två månaders stopp är OK men samtidigt är det ju verkningslöst. för vår del har vi vår kvot och sommartid är det ändå ingen mening med torskfiske. Då kan man inte få tillräckligt bra kvalitet på torsken. Men ett stopp på fyra månader, det klarar vi inte. Vi har ju inga alternativ. Piggvar och flundra som vi tar på sommaren, det går ju inte att leva på. Man måste få in pengar, säger Lars Broman.

En säkerhetsrisk
? Ett stopp på fyra månader innebär en säkerhetsrisk. Om folk blir pressade så tar man risker och går ut med småbåtarna i höststormarna. Så vill vi inte hade det, säger Lars Broman.
Begränsningarna för fisket i Östersjön har gjort att antalet fiskare på Gotland har minskat kraftigt.
När Rolf Gydemo tillträdde som länsfiskekonsulent för 6-7 år sedan fanns 102 fiskelicenser. I dag finns bara 59. Plus att det finns 20-25 personer som inte har någon licens men som jobbar på båtarna som yrkesfiskare.
? Det är en tråkig utveckling. Men jag tycker mig se ett samband mellan fiskarekårens struktur. På 80-talet gjorde man sig beroende av torskfisket samtidigt som prisbilden på annan fisk inte är så gynnsam som den på torsken, säger Rolf Gydemo.

Vilka tumlare?
Men problemen för fiskarena är fler. Från 2007 så kommer förbud mot drivgarnsfiske efter lax. Detta för att skydda tumlarna. Men de finns bara i södra Östersjön...
? Jag har fiskat lax sedan 1971 och jag har aldrig sett någon tumlare här. När det gäller det beslutet kan vi snacka om dösstöten för laxfisket i Östersjön, säger Lars Broman och Rolf Gydemo har full förståelse för den åsikten.
? Jo, det är ett beslut som enbart upplevs som fånigt. Det är fullkomligt obegripligt. Då återstår krokfiske efter lax som är under 72 centimeter och som väger högst 4,4 kilo, från Gotland och söderut. Om det ändå fanns någon möjlighet att exportera den laxen. Men det gör det inte.Så det ser mörkt ut, säger Rolf Gydemo.
? Men det största hotet för oss är gränsvärdet för dioxin i strömming och lax. Gränsvärdet är väldigt vagt. Vi har mycket fin strömming, som vi landar här i Ronehamn. Det är vansinne att den måste gå till fiskmjöl. Fast det börjar röra sig lite nere i Europa där man har högre gränsvärde än här. Så kanske att det blir en ändring, hoppas Lars Broman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om