"Monopolet ger socialt skydd"

­Argumenten för en reglerad spelmarknad handlar inte om hur mycket pengar spelandet ger. Det är den minst intressanta frågan. Det viktigaste är de sociala skydd regleringen medför.
Det framhöll Lars Wegendal, socialdemokratisk riksdagsledamot, under Spelakademin i Visby i går.

Gotland2004-09-02 04:00
Han fick hoppa in för finansminister Bosse Ringholm, som till följd av intensiva förhandlingar med miljöpartiet och vänstern inte kunde komma till Gotland, för att tala om den svenska spelpolitiken.
Varje år sedan 1992 har spelbranschen samlats i Visby. Årets Spelakademi har temat Spelet inom gränserna. Och då handlade det om olika typer av gränser, nationella, ekonomiska och etiska bland andra. Det talades också en del om konkurrensen från utländska spel och om branschens ansvar för information och hjälp till dem som är spelberoende.
<span class='mr'>14 miljoner mot missbruk</span>
I år satsas 14 miljoner kronor på hjälp åt spelmissbrukare. Det kan jämföras med de två miljoner kronor som satsas på spelreklam. Varje dag! Och bara Svenska Spel redovisade förra året en vinst på nästan 4,7 miljarder kronor.
­14 miljoner kronor räcker naturligtvis inte. Vi måste öka den summan, men det är viktigt att också se till att pengarna hamnar där de gör nytta. Och det finns fortfarande för lite forskning kring sambandet mellan ökad marknadsföring av spel och spelberoende, sa Lars Wegendal.
­Effekten av reklam är ganska marginell eftersom det är svårt att ändra människors värderingar och attityder. Men ökad reklam och större tillgänglighet kan vara en risk för dem som är i farozonen att utveckla ett beroende, framhöll Anders Stymne från Folkhälsoinstitutet.
<span class='mr'>Majoritet i riksdagen</span>
Han förklarade att institutet föreslagit att spelbolagen ska åläggas att tio procent av marknadsföringen av spel ska innehålla saklig information om riskerna med spel, ett förslag man inte fått gehör för hos riksdagen.
­Det är alltid bäst om marknaden själv kan sätta upp de etiska spelreglerna utan insatser av klåfingriga politiker, tyckte Lars Wegendal. Men om det behövs är vi inte rädda för att komplettera med ytterligare regler. Vi har en majoritet för en reglerad spelmarknad i riksdagen, liksom i flera länder i Europa. Bara moderaterna och folkpartiet är emot. Det känns tryggt.
<span class='mr'>Ifrågasatt trygghet</span>
Denna trygghet ifrågasattes av en del av akademiledamöterna. Utländska aktörer vinner mark på spelmarknaden, oftast genom internet. Och de ger ofta en större del av omsättningen tillbaka till spelarna i form av vinster. Lars Wegendal svarade att vinståterbetalningens storlek är en balansgång, men att frågan diskuteras av riksdagen.
Lars Wegendal tycker också att man pratar för lite om spelandets positiva sidor, den sociala samvaro och kontakt det skapar att ha spelsystem eller lottokuponger tillsammans med arbetskamrater och grannar.
Thomas Nilsson, psykolog vid Spelinstitutet, och hans kollegor ser emellertid bara spelandets baksida. De bemannar det 020-nummer som sedan 1999 finns för spelberoende och deras anhöriga.
­Fram till 1 juli i år hade vi i snitt sju samtal om dagen. Sedan dess har vi utökat till två linjer och längre öppettider och samtalen har ökat, mycket tack vare att telefonnumret blivit mera spritt.
­Men största förändringen är att vi öppnat för samtal från mobiltelefoner. Och plötsligt ringer spelmissbrukare som spelat bort allt de äger på trav eller casino, människor som ofta talar om självmord.
Drömmen vore att som i USA få pröva att knyta hjälplinjen direkt till en terapeut eller någon annan med kunskap om problematiken och kunna boka ett möte direkt när spelmissbrukare ringer, sa Thomas Nilsson.
Kunskapen kring spelberoende måste bli bättre. Utanför storstäderna finns högst ett tiotal terapeuter med specialkunskap. Detta ställer stora krav på socialtjänsten. Folkhälsoinstitutet förbereder just nu en informationskampanj riktad till landets socialsekreterare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om