Monica Olsson tipsar...

Det här ska du göra i trädgården nu:

Gotland2009-04-28 04:00

Vårstäda rabatterna. När växterna börjar knoppa är det dags att kratta bort de vissna löven som skyddat växterna under vintern. Nu vill de ha sol.
Klipp bort gamla fröställningar så långt ner som möjligt, men akta knopparna. Vill du att blommorna ska sprida sig så mylla ner fröna i jorden. Dra inte i fröställningarna då kan rötterna följa med upp.
Rensa ogräs tidigt så sparar du mycket arbete, istället för att ogräset får växa till sig. Det är bra om man kan känna igen ogräset, många perenner och tvååriga växter frösår sig och nya plantor kan flyttas istället för att hamna i komposten.

Luckra jorden ordentligt så rötterna får luft. Lägg på ny jord eller jordförbättring. Använd algkalk (tex Algomin) istället för konstgödning (tex Blåkorn), kompost och jord och mylla runt. Det går även bra att använda varmkompost men inte lika mycket som om du tar vanlig kompost. Tänk på att algkalk innehåller mycket kalk som exempelvis rhododendron inte tycker om.

Planera och plantera. Nu är det bra tid för att plantera och flytta perenner som blommar på hösten. (Vårblommande perenner planteras helst på hösten.) Träd kan planteras nästan när som helst på året (utom när det är tjäle) eftersom de nästan alltid är krukodlade nu för tiden. Men det är bäst att plantera vår och höst eftersom jorden är fuktig då.
Viktigt! Plantera alltid träd på samma djup som de står i krukan. Att plantera för djupt är ett vanligt sätt att ta död på träd.

Beskär buskar. Kaprifol, forsythia, fjärilsbuske, spirea och schersmin och de flesta barrväxter kan beskäras nu. Svarta och röda vinbär bör också beskäras nu. Beskär de svarta hårdare än de röda, eftersom de blommar på årsskotten. Gamla grenar klipps ända nere vid jorden. Även hösthallon kan klippas ner nu, vänta med sommarhallonen till efterskörd.
Rosorna ska också beskäras nu. Rabattrosor klipps ner så att 3-4 knoppar är kvar på varje gren. Buskrosor och klätterrosor ansas för att se snygga ut och behöver inte beskäras. Ta bort grenar som sticker iväg åt fel håll och sådant som eventuellt är angripet av sjukdomar eller ohyra. 

Det här ska du inte göra nu:
Det är för sent att beskära äpple- och päronträd nu, vänta till sommaren.
Alla stenfrukter, tex persika, körsbär och plommon, riskerar att förblöda om de beskärs nu. Dessa bör beskäras under juli-september (JAS). Detta gäller även fikon, magnolia, valnöt, lönn och björk. Det är svårt att säga något generellt vilka träd som går under JAS-regeln, men det finns mycket information i böcker och på internet.

Håll koll på sjukdomar
Ta alltid bort angripna delar och släng aldrig på komposten eftersom det finns risk att smittan förs vidare. Bränn helst allt som är angripet.
Så här års kan du hålla utkik efter exempelvis rost på stockrosorna. Rosten ser ut som orangea fläckar på stjälkarna. Sjukdomen är inte allvarlig och påverkar inte blomningen men bör hållas efter, för mycket rost gör att växten dör.
På rosorna är det så här års lätt att se om grenarna har mörka fläckar, vilket troligen är barkfläcksjuka. Inte heller det här är något att på panik över, men allt som är angripet bör klippas bort och kastas.
Vinbärsbuskarna kan dabbas av vinbärsgallkvalster som lägger ägg i knopparna. Håll utkik efter uppsvällda knoppar när du beskär buskarna och klipp bort allt som är angripet. Knopparna slår inte ut utan skrumpnar bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om