Moderaterna lanserar nya namn till riksdagen
Till nästa års val lanserar moderaterna på Gotland flera nya riksdagskandidater. I det provval som inletts, har merparten av kandidaterna inte förekommit på någon riksdagsvalsedel tidigare.Bland de nya namnen finns Gotlands Allehandas chefredaktör Rolf K Nilsson, som vill delta mer aktivt i det politiska livet.
Till riksdagsvalet 2002 toppade Roy Hansson listan, följd av nuvarande länsförbundsordföranden Inger Harlevi. I kommande provval saknas båda.
Roy Hansson gick bort i januari 2004 och Inger Harlevi väljer att inte kandidera.
- Jag vill verka lokalt och har aldrig haft ambitionen att sitta i riksdagen. Jag kände mig säker som andranamn i skuggan av Roy, förklarar Inger Harlevi att hon trots bristen på ambition ändå fanns med på riksdagslistan.
- Den här gången vill jag än mindre stå med på listan, tillägger hon.
Celion och Örtbrant igen
Bara två av namnen från riksdagslistan 2002 finns med i kommande provval - rektor Lena Celion, Slite, och företagare Göran Örtbrant, Visby.
Yngst på provvalslistan är Oskar Franke, 20, som studerar vid KTH i Stockholm. Ett år äldre är Stefan Barth, från Slite, som pluggar vid Chalmers i Göteborg.
Till de yngre hör även politiske sekreteraren Gustaf Hoffstedt, 31, Östergarn, som bland annat sitter i kommunstyrelsen.
Sex av fjorton är kvinnor
Sex av de fjorton kandidaterna är kvinnor. Förutom Lena Celion kandiderar ekonomen Anna-Maria Frostman, Klintehamn, socionomen Eva Lindström, Stånga, motionskonsulenten Margareta Persson, Hablingbo, redovisningskonsulten Lena Simonson, Visby, och psykologen Gunilla Wigren Dahlin, Katthammarsvik.
Nio av kandidaterna är män. Förutom de ovan nämnda deltar säljaren Ola Malmros, Visby, chefredaktören Rolf K Nilsson, Stenkyrka, lantbrukaren Per Österlund, Sanda, studerande Hans Altheimer, Visby, företagaren Per-Anders Croon, Lummelunda, projektledaren Mats Duvner, Visby, företagaren Lars Holm, Hemse, samt it-specialisten Jari Karivainio, Visby.
"Måste testa"
Merparten av kandidaterna har politiska uppdrag på Gotland. Om deras förehavanden har Rolf K Nilsson skrivit på GA:s ledarsida. Senast han själv hade ett politiskt uppdrag var i Göteborg 1995, då han satt i styrelsen för ett kommunalt bolag.
- Jag är visserligen ordförande i styrelsen för Medeltidsveckan, utsedd av kommunfullmäktige. Men det ser jag inte som ett politiskt uppdrag, säger Rolf K Nilsson.
- Jag hade inte planerat att kandidera till riksdagen, men när jag nominerades började jag fundera. Om jag inte testar nu kommer jag aldrig att få reda på hur det kunde ha gått, tillägger han.
Vid riksdagsvalet 2002 gick det mycket dåligt för moderaterna. På Gotland backade man 5,2 procentenheter och tappade det riksdagsmandat man innehade 1998-2002. Moderaterna fick 4 808 röster, och passerades även av centern som fick 5 367. Bäst gick det för socialdemokraterna som ökade 6,1 procentenheter och tog båda de gotländska mandaten.
Fotnot: Centerpartiet fastställde redan i april sina riksdagskandidater. Där toppar Lars Thomsson listan, följd av Barbro Ronsten och Hans Klintbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!