Moderata motioner om kyrkliga frågor

Moderata kyrkomötesledamoten Inger Harlevi har inkommit med flera motioner inför årets kyrkomöte.
Motionerna handlar bland annat om de församlingsanställdas utbildningar och om förändringar i kyrkans valprocess.

Gotland2006-07-29 06:00
En av motionerna handlar om vilken typ av utbildning, anställda inom Svenska kyrkan, i framtiden bör ha, vilken kompetens som ska efterfrågas, vem som ska utbilda och vem som ska ansvara för nyskapande och utveckling av utbildningarna.
Inger Harlevi ställer sig också frågande till om Svenska kyrkan fullt ut ska ansluta sig till den så kallade Bolognaprocessen.
Bolognaprocessen är ett samarbete om högre utbildning mellan 45 europeiska länder, som startade 1999. I Bolognadeklarationen finns tre övergripande mål, som ska uppfyllas till år 2010. Målen är att främja rörlighet, att främja anställningsbarhet och att främja Europas konkurrenskraft/attraktionskraft som utbildningskontinent.

Onödig utbildning
Inger Harlevi anser inte att det är särskilt viktigt att exempelvis diakoner, kyrkomusiker eller församlingspedagoger har en utbildning som är gångbar i hela Europa eller att man kan rekrytera personal från hela Europa och menar dessutom att präster redan i dag rekryteras från utlandet.
Hon anser även att en anpassning till Bolognaprocessen kan innebära att den kompetens som Svenska kyrkan byggt upp tillsammans med svenska folkhögskolor, där man arbetar med att "kontinuerligt relatera sina studier till sin kommande yrkesroll och till egna erfarenheter", kan gå förlorad, eftersom universitet och högskolor inte har den traditionen.

Föreslår enklare val
I en annan motion föreslår Inger Harlevi att valproceduren inom kyrkan ska förenklas. "Vi har ånyo upplevt ett dyrt kyrkoval med lågt valdeltagande", skriver hon i motionen och föreslår indirekta val i större utsträckning.
Hon vill även att kyrkostyrelsen får i uppdrag att lägga fram ett förslag som gör det möjligt att göra fyllnadsval av direktvalda kyrkoråd under pågående mandatperiod, för att undvika att det vid slutet av mandatperioden endast återstår ett fåtal kyrkoråd, till följd av exempelvis flytt eller dödsfall.
Inger Harlevi vill även att kyrkofondens styrelse får i uppdrag att göra en utredning kring behovet av framtida statligt stöd till det kyrkliga kulturarvet.
Det nuvarande stödet upphör 2009 och Inger Harlevi anser att det inte är rimligt att Svenska kyrkan och dess medlemmar, med sjunkande medlemstal, i framtiden ensamma ska ansvara för det kulturhistoriska arv som kyrkor och kyrkogårdar utgör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om