Misstankarna mot polisen har stärkts
Misstankarna om att polisen har sysslat med bevisprovokation i samband med heroinbeslaget i Visby sommaren 2000 har stärkts. - Materialet som Olle Liljegren lämnat in har lättat på förlåten ytterligare, säger chefsåklagare Pär G Lindell som utreder flera fall av brottsprovokation.
- Jag ska nu förhöra en handfull personer, säger han.
Utredningen ska ge svar på om någon gjort sig skyldig till grovt tjänstefel i samband med olika händelser.
- I underlaget finns vissa personer angivna. Jag måste förutsättningslöst ifrågasätta var ansvaret för provokationerna ska ligga. Rör det sig om upprepade händelser kan det vara ett grovt tjänstefel.
Skulle det handla om tjänstefel av normalgranden blev ärendet som rör Gotland preskriberat redan i maj förra året.
- Iså fall är loppet kört. Det hade gått fem år redan här jag fick ärendet, säger Lindell.
Tio års fängelse
Det var på fredagen som kommissarie Olle Liljegren lämnade över handlingar som rörde heroinbeslaget på Gotland till Lindell.
Syftet var att ge åklagaren ett underlag som visade att tillslaget på Gotland i själva verket var en knarkfälla som ansvariga i polisledningen kände till. Carin Götblad var länspolismästare på Gotland då.
Liljegren berättar att polisen anlitat en infiltratör som beställt heroinet av langare. När de kom med knarket greps de av polisen. En man dömdes till tio års fängelse och utvisning som köpare av heroinet. I själva verket var han säljare.
- Jag kommer att hålla ytterligare förhör om vad som hänt i samband med heroinbeslaget, säger Pär G Lindell.
Götblad säger inget
Han fick ärendet för drygt ett år sedan i samband med att flera försvarare vänt sig till riksåklagaren för att begära resning i samband med misstänkta bevis- eller brottsprovokationer. RÅ beslutade då att låta Pär G Lindell göra en utredning.
- Jag har drivit förundersökningen framåt, sakta med säkert, men det har varit i uppförsbacke. De nya uppgifterna har gett mig lite mer att arbeta med.
Hut lång tid det tar innan utredningen är klar vet han inte.
- Vi har börjat kalla de straffrättsligt ansvariga i polisorganisationen.
Carin Götblad vill inte uttala sig i ärendet, lät hon meddela i samband med en presskonferens i ett annat ärende.
- Jag vill inte alls diskutera detta här och nu. När jag får en kallelse från åklagaren ska jag berätta vad jag vet, sa Carin Götblad.
Kommer utredningen fram till att heroinbeslaget i Visby var en knarkfälla, finns det utrymme för att den dömde 32-åringen kan få resning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!